Waarom de psalmen zó populair zijn: ‘Deze psalm zongen we op de begrafenis van mijn vader’

Achtergrond
Meteen op de eerste dag dat de enquête online stond, liep het storm. Uiteindelijk vulden meer dan vijfhonderd mensen de vragenlijst in. Wat is uw favoriete of meest geliefde psalm uit de Bijbel? En wat is uw favoriete of meest geliefde gezongen psalm? Een overzicht van de uitkomsten en vier aspecten die daarin opvielen.
Wim Houtman Ilse Brandemann
vrijdag 11 februari 2022 om 19:44
‘Wat hou ik van uw huis’.
‘Wat hou ik van uw huis’. beeld Heina Dokter
Maand van de Bijbel

psalmen gaan mee het leven door

De ruimte bij de vraag ‘Kunt u er iets over vertellen, waarom dit uw favoriete of meest geliefde psalm is?’ heeft vrijwel niemand leeg gelaten. Sommigen leggen in een paar woorden of zinnen een heel levensverhaal. Iemand vertelt over zijn of haar bekering, aan de hand van Psalm 42. Een ander noemt Psalm 71 vers 14-16 (oude berijming): ‘Ik heb veel meegemaakt in mijn leven, (psychisch) geweld, seksueel misbruik enz. Maar God is betrouwbaar en zijn wijsheid en zijn leiding in mijn leven aanbid ik.’ Iemand schrijft over één regel uit Psalm 18 (Liedboek): ‘Bij wie mijn levenspad een heilsweg wordt’. ‘Dat geloof ik. Omdat mij dat to..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Zingen in de kerk krijgt een diepere dimensie dan gewoon voor de lol zingen’

Waarom raken liederen in de kerk gelovigen zo sterk? Is het ‘goedkope’ emotie? Absoluut niet, zegt godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap. ‘Zingen is inderdaad twee keer bidden.’

Afbeelding

Waarom de psalmen zó populair zijn: ‘Deze psalm zongen we op de begrafenis van mijn vader’

Meteen op de eerste dag dat de enquête online stond, liep het storm. Wat is uw favoriete of meest geliefde psalm uit de Bijbel en om te zingen? Een overzicht van de uitkomsten en vier aspecten die daarin opvielen.

Afbeelding

Zes mensen over hun favoriete psalm: ‘Ze geven ruimte om te klagen en het uit te schreeuwen’

Voor de Maand van de Bijbel onderzocht het Nederlands Dagblad de meest geliefde psalmen. Zes kerkgangers vertellen over hun favoriet. ‘We hebben de psalmen niet voor niets meegekregen voor onze levensweg.’

Afbeelding

Theoloog en lieddichter Huub Oosterhuis over zijn reis door de Bijbel: ‘Een erfgoed dat niet mag verstommen’

In de zesde klas van het gymnasium schreef Huub Oosterhuis zijn eerste gedicht geïnspireerd op een bijbelverhaal. Honderden liederen van zijn hand worden in de volle breedte van de Nederlandse kerk gezongen.

Afbeelding

Thomas Quartier en Hanna Rijken: ‘Die ouderwetse psalmen zijn tijdloos en springlevend’

Muziek is voor Thomas Quartier en Hanna Rijken het beste handvat om de Schrift te lezen. De muziekliefhebbers schreven elkaar vijf brieven, gebundeld in het boekje Zing een nieuw lied. ‘Muziek kan geëffende paden opbreken.’

Afbeelding

Leesrooster: Doe mee aan de Bijbelleeschallenge 2022

Tijdens de Maand van de Bijbel, van 22 januari tot 22 februari, dagen we u uit om elke dag een gedeelte uit de Bijbel te lezen. Hier vindt u het leesrooster.