Bijna alle gereformeerde kerkverbanden verliezen leden. Hoe komt dat?

Achtergrond
Het lijkt erop dat gereformeerde kerkverbanden uiteindelijk allemaal hetzelfde proces doormaken: opgaan, blinken en verzinken. Merijn Wijma onderzocht de ontwikkeling van de ledentallen en promoveert hier vrijdag op. ‘Houd moed. Dit zijn maar cijfers, het zegt weinig over de geestelijke staat van de kerk.’
Rick Moeliker
donderdag 10 februari 2022 om 22:06 aangepast 08:53
Merijn Wijma: 'Het is verstandig om als kerk voldoende af te wijken van de samenleving, anders heb je niks te bieden.'
Merijn Wijma: 'Het is verstandig om als kerk voldoende af te wijken van de samenleving, anders heb je niks te bieden.' beeld Jaco Klamer

Kampen

Wie als gereformeerd kerkleider de ledentallen van gereformeerde kerken eens rustig op zich laat inwerken, kan daar onmogelijk vrolijk van worden. Want naar welk gereformeerd kerkverband je ook kijkt (zie kader), overal is na een periode van soms explosieve stijging de daling ingezet, of lijkt deze zich in ieder geval aan te kondigen. Taalwetenschapper Merijn Wijma (28) pakte de kerkelijke jaarboeken erbij en zette alle cijfers die ze vanaf 1892 tot 2015 kon vinden op een rij. Vandaag promoveert ze hierop aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’