Als voorganger Onverdeeld Open steunen terwijl je gemeente verdeeld is. Kan dat?

Nieuws
De petitie Onverdeeld Open, die oproept de coronapas af te schaffen, is inmiddels meer dan 800.000 keer getekend. Ook verschillende predikanten tekenden. Moet een dominee zich mengen in het maatschappelijk debat wanneer er binnen de gemeente verschillende opvattingen leven?
Ilse Brandemann
woensdag 9 februari 2022 om 22:40 aangepast 09:13
Wim Vermeulen, Alfred van de Weg, Axel Wicke en Bart Jan Spruyt
Wim Vermeulen, Alfred van de Weg, Axel Wicke en Bart Jan Spruyt beeld ND
Coronavirus

Wim Vermeulen (dominee protestantse gemeente Utrecht)

‘Ik zie in mijn nabije omgeving hoeveel schade de coronapas veroorzaakt. Vriendschappen, koren en sportclubs worden geraakt.’ Doordat Vermeulen door een bevriende hoogleraar getipt werd over deze petitie, staat hij met zijn naam vermeld op de website van Onverdeeld Open. Is het handig om een openbare petitie te tekenen, over een onderwerp waar de gemeente verdeeld over is? ‘Ik ben voorganger in een gemeente waar mensen over thema’s verschillend denken. Als dat een criterium is om je als predikant wel of niet uit te spreken, kan ik weinig meer zeggen. Natuurlijk zijn de timing en de toon waarop je iets zegt belangrijk ’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle coronamaatregelen voor kerken vervallen, ook bij meer dan 500 bezoekers

Kerken kunnen wat het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken betreft met ingang van 25 februari al hun coronamaatregelen voor kerkdiensten laten vervallen. Dat geldt ook als er meer dan 500 bezoekers verwacht worden.

Afbeelding

Als voorganger Onverdeeld Open steunen terwijl je gemeente verdeeld is. Kan dat?

De petitie Onverdeeld Open, die oproept de QR code af te schaffen, is ook door predikanten getekend. Maar moet een voorganger zich wel mengen in een maatschappelijk debat, als de meningen in de gemeente divers zijn?

Afbeelding

Waarom hoogleraar Paul van Geest de petitie ‘Onverdeeld Open’ ondertekende

Prominent katholiek Paul van Geest is een van de ondertekenaars van de petitie Onverdeeld Open. 'Ik ben zelf twee keer gevaccineerd, maar niet uit eigen overtuiging. Dat zit mij toch niet lekker.'

Afbeelding

Zijn predikanten corona-moe? ‘Het vaatje van de creativiteit is leeg’

Voorgangers Nellie van Voornveld, Michiel van Heijningen en Arend-Wim Estié begonnen het afgelopen jaar in een nieuwe gemeente. Hoe houd je het als predikant vol in een periode waar somberheid heerst?

Afbeelding

Nieuw advies voor kerkdiensten: maximaal vijftig bezoekers

De deur gaat weer op een kier voor kerkgangers. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) adviseert nog steeds digitale diensten, maar kerken kunnen ervoor kiezen maximaal vijftig bezoekers toe te laten.

Afbeelding

Waarom ze in de Duitse kerken wél vaak voor een prikplicht zijn

De Duitse Evangelische Alliantie is tegen, maar verder staan de kerkleiders bij de oosterburen een stuk opener tegenover verplichte vaccinatie tegen corona. In de Nederlandse kerken zou dat ondenkbaar zijn. Vanwaar dat verschil?