De oude Dorpskerk werd te klein. Nu is er een Van Goghmuseum

Reportage
De hervormde dorpskerk van Etten (Noord-Brabant) is geen dorpskerk meer, maar een klein Van Goghmuseum. Maar dat was niet omdat de mensen wegbleven. Hoe gaat het nu met het museum en met de nieuwe kerk De Baai?
Maarten Boersema
vrijdag 4 februari 2022 om 19:45 aangepast 21:02
Kunstenaar Rob Scholte zette een borstbeeld van Van Gogh een rode clownsneus op.
Kunstenaar Rob Scholte zette een borstbeeld van Van Gogh een rode clownsneus op. beeld Maarten Boersema

‘Je betreedt zowat heilige grond.’ Cor Kerstens, spreekt de woorden met een twinkeling in de ogen uit. ‘Aziatische toeristen zouden het liefst de grond willen kussen bij binnenkomst, maar die hebben we sinds corona weinig meer gezien in deze kerk. Soms heb je het idee dat zij beter de waarde van dit gebouw begrijpen, dan Nederlanders zelf.’ Kerstens staat in de zogeheten Van Gogh-kerk, de voormalige hervormde kerk aan het Ettense marktplein. 

Hoewel er geen originele schilderijen van de meesterschilder zijn te vinden, ademt het gebouw Van Gogh. Bij de kansel vind je een klein portret van Theodorus van Gogh, de vader van Vincent. Hij was als predikant van 1875 tot en met 1882 verbonden aan deze kerk. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stilte, bezinning, aandacht en ontmoeting tussen de winkels van Hoog Catharijne

De ene bezoeker komt voor een moment van rust en gebed, de ander voor een kopje koffie of thee en een gezellig praatje in de kapel van het stiltecentrum in Hoog Catharijne.

Afbeelding

De Alle-Dag-Kerk trekt een vaste, maar verouderde groep: ‘Naar de kerk gaan is een rare stap’

Hordes toehoorders, zoals vroeger, komen er niet meer naar de Alle-Dag-Kerk in Amsterdam, voor de middagpauzedienst op woensdag. De Stichting Alle-Dag-Kerk bezint zich op nieuwe vormen.

Afbeelding

In de evangelisatietent komt het publiek uit alle kerkelijke kringen, en daarbuiten

Tentevangelisatie is een oud fenomeen, laagdrempelig en compromisloos tegelijk. Een vier weken durende tournee begon deze week in Oldebroek. ‘Het evangelie is zwart-wit, lieve mensen.’

Afbeelding

In Zwolle wordt de herinnering aan de ‘Broeders en Zusters van het Gemene Leven’ levend gehouden

Dertien mensen die meedoen met een excursie, zitten in de kerk van Windesheim. Wim Verweij, die aan alle kanten betrokken is bij de Protestantse Gemeente van Windesheim, vertelt sappig over de geschiedenis van deze plek.

Afbeelding

Breien, biertjes, bidden: ‘Het zit in ons DNA om tot zegen te zijn’

Een voormalig badhuis in de oudste wijk van Zwijndrecht werd een pioniersplek van de Protestantse Kerk. Met een biertje en een spelletje wordt de verbinding tussen wijkbewoners gelegd. De vrijwilligers dienen uit liefde de wijk.

Afbeelding

Hoe twee kerken in Barneveld zich zonder ‘bloedgroepenkwesties’ samenvoegden

De Emmaüskerk in Barneveld biedt na haar ‘vernieuwbouwing’ onderdak aan de Protestantse Gemeente, waarin gereformeerden samengingen met hervormden. De grote ontmoetingsruimte is cruciaal voor de fusiegemeente.