Als je tijdgenoten wilt begrijpen, moet je niet de trends bestuderen, maar de diepere lagen in iemands woorden kunnen detecteren

Column
Wij zijn in onze samenleving – zeker ook in kerken en in media – veel bezig met trends. Wat is populair? Dat heeft iets treurigs. Wie trending wil zijn, is vaak onrustig. Stel je voor dat je niet meedoet! Wie trendy wil zijn, is vaak ook vooral volgend. Wat anderen vinden en voelen is leidend. Maar belangrijker nog, denk ik: trends zijn oppervlakkig. Het is het schuim, niet het bier. Het is de lipstick, niet de lippen. Het is de golfslag, niet de onderstroom. Het is het masker, niet het gezicht. ‘What you see is what you get’ (WYSIWYG) is meestal niet waar. Wat je niet ziet, juist dat is bepalend.
Kees van Ekris
zaterdag 29 januari 2022 om 03:20
Columnfoto Kees van Ekris
Columnfoto Kees van Ekris beeld Dick Vos

We zijn bezig met nieuwe opnames van de interviewpodcast Dit dus! We spreken met tijdgenoten over hun observaties, hun idealen en angsten en hun idee over God. Het zijn intrigerende oefeningen. Kun je elkaar begrijpen? Kun je een gezamenlijke taal vinden? De montage maakt de gesprekken misschien soepel, maar in werkelijkheid draal je soms lang rond een onderwerp. We zoeken contact met elkaar. En dan, na twintig minuten zoeken, zitten we opeens midden in een supereerlijke observatie van iemand en staan we oog in oog met elkaars werkelijke innerlijk. Het opvallende is: wat je ziet aan iemands uiterlijk, blijkt dan vaak niet waar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.