Zijn predikanten corona-moe? ‘Het vaatje van de creativiteit is leeg’

Achtergrond
Voor een predikant is het beginnen in een nieuwe gemeente een uitdaging, zeker in een pandemie. Voorgangers Nellie van Voornveld, Michiel van Heijningen en Arend-Wim Estié begonnen het afgelopen jaar in een nieuwe gemeente. Hoe houd je het als predikant vol in een periode waar somberheid heerst? En hoe gaat het met hen, nu het kerkelijk leven is veranderd?
Ilse Brandemann
zaterdag 29 januari 2022 om 16:57 aangepast 20:35
Voorgangers Nellie van Voornveld, Michel van Heijningen en Arend-Wim Estié.
Voorgangers Nellie van Voornveld, Michel van Heijningen en Arend-Wim Estié. beeld Dick Vos
Coronavirus

Nellie van Voornveld (47) is buurtdominee in de protestantse Regenbooggemeente in Amsterdam Nieuw-West. Als nieuweling ervaart ze dat ze de gemeente niet goed leert kennen en het feit dat corona roet in de planning gooit, eist zijn tol.

Hoe gaat het met u?

‘Als nieuweling is het ingewikkeld om in deze coronapandemie te beginnen, ik heb de gemeente nog niet als geheel ontmoet. En dat begint zwaar te worden.’ 

Waarom vindt u deze periode zwaar?

‘Ik merk dat ik soms op zondagochtend om vijf uur wakker lig en dan denk: wat ga ik straks in de ochtenddienst zeggen, en voor wie? Als je moet voorgaan in een lege kerk met een aflopend aantal kijkers is het moeilijk om er nog een feestelijke viering van te maken. Ik denk dat voorgangers ook ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle coronamaatregelen voor kerken vervallen, ook bij meer dan 500 bezoekers

Kerken kunnen wat het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken betreft met ingang van 25 februari al hun coronamaatregelen voor kerkdiensten laten vervallen. Dat geldt ook als er meer dan 500 bezoekers verwacht worden.

Afbeelding

Als voorganger Onverdeeld Open steunen terwijl je gemeente verdeeld is. Kan dat?

De petitie Onverdeeld Open, die oproept de QR code af te schaffen, is ook door predikanten getekend. Maar moet een voorganger zich wel mengen in een maatschappelijk debat, als de meningen in de gemeente divers zijn?

Afbeelding

Waarom hoogleraar Paul van Geest de petitie ‘Onverdeeld Open’ ondertekende

Prominent katholiek Paul van Geest is een van de ondertekenaars van de petitie Onverdeeld Open. 'Ik ben zelf twee keer gevaccineerd, maar niet uit eigen overtuiging. Dat zit mij toch niet lekker.'

Afbeelding

Zijn predikanten corona-moe? ‘Het vaatje van de creativiteit is leeg’

Voorgangers Nellie van Voornveld, Michiel van Heijningen en Arend-Wim Estié begonnen het afgelopen jaar in een nieuwe gemeente. Hoe houd je het als predikant vol in een periode waar somberheid heerst?

Afbeelding

Nieuw advies voor kerkdiensten: maximaal vijftig bezoekers

De deur gaat weer op een kier voor kerkgangers. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) adviseert nog steeds digitale diensten, maar kerken kunnen ervoor kiezen maximaal vijftig bezoekers toe te laten.

Afbeelding

Waarom ze in de Duitse kerken wél vaak voor een prikplicht zijn

De Duitse Evangelische Alliantie is tegen, maar verder staan de kerkleiders bij de oosterburen een stuk opener tegenover verplichte vaccinatie tegen corona. In de Nederlandse kerken zou dat ondenkbaar zijn. Vanwaar dat verschil?