Antisemitisme-definitie is geen vrijblijvend menu. ‘Je kunt iets niet bestrijden als je het niet kunt definiëren’

Achtergrond
‘De lijst met voorbeelden van antisemitisme is geen vrijblijvend menu waar EU-landen van mogen kiezen.’ Op een online symposium tijdens de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust wordt gesproken over de definitie van antisemitisme.
Ilona de Lange
donderdag 27 januari 2022 om 21:00 aangepast 22:14
Kritiek op Israël mag niet ontsporen in het belagen van Joden, daarom moet Israël worden genoemd in de definitie van antisemitisme.
Kritiek op Israël mag niet ontsporen in het belagen van Joden, daarom moet Israël worden genoemd in de definitie van antisemitisme. beeld anp / Jerry Lampen

Brussel 

Bij de poort van Auschwitz werd vorige week zaterdag een Nederlandse vrouw opgepakt en beboet voor het brengen van een nazigroet. Donderdag, vijf dagen later, was de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Dat de 29-jarige vrouw voor haar zelfbenoemde ‘slechte grap’ gestraft kon worden, komt door helder beleid en begrip van antisemitisme. ‘Je kunt iets niet bestrijden als je het niet kunt definiëren’, zegt Katharina von Schnurbein, de EU-coördinator over de aanpak van antisemitisme. Zij sprak donderdag tijdens een online symposium over het belang van de definitie van antisemitisme. De bijeenkomst was een initiatief van de Europese Christelijke Politieke beweging (ECPM), Israel Allies Foundation en de Combat Antisemitism ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'