‘Afschaffen Duits informatie-verbod abortus is symbolisch’

Nieuws
Het plan van de Duitse minister van Justitie om een wetsartikel te schrappen dat het voor artsen strafbaar maakt om informatie over abortus te verstrekken, stuit op verzet van de protestantse bisschop in Beieren.
Rick Moeliker
donderdag 27 januari 2022 om 07:45
Volgens Bedford-Storm zou het beter zijn om na te denken hoe goede voorlichting mogelijk gemaakt kan worden zonder het wetsartikel af te schaffen.
Volgens Bedford-Storm zou het beter zijn om na te denken hoe goede voorlichting mogelijk gemaakt kan worden zonder het wetsartikel af te schaffen. beeld Tobias Schwarz / afp

Berlijn

Minister Marco Buschman (FDP) maakte vorige week kenbaar artikel 219a uit het Wetboek van Strafrecht te willen verwijderen. Hierin wordt ‘reclame voor zwangerschapsonderbreking’ verboden. In de praktijk komt het er echter vooral op neer dat artsen op de website van hun praktijk geen informatie over de manier waarop ze een abortus uitvoeren mogen geven. Dat vindt de minister een onwenselijke situatie, want het kan niet zo zijn ‘dat iedereen van alles op het internet kan zetten, maar mensen die hiervoor gekwalificeerd zijn niet’, zegt hij in Die Zeit

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.