De kerk als uitzondering? ‘Zorg vooral voor een positief verhaal, zodat de samenleving dat begrijpt’

Achtergrond
Wees voorzichtig met het spreken over uitzonderingen voor kerken in het publieke domein. Dat krijgt gauw een negatieve klank, zegt de Groningse hoogleraar Paul van Sasse van IJsselt. ‘Zorg vooral voor een positief verhaal over religie, zodat de samenleving dat begrijpt.’
Klaas van der Zwaag / rd
woensdag 26 januari 2022 om 16:04 aangepast 09:29
Volgens Paul van Sasse van IJsselt zullen vragen over het verschil tussen religie, levensbeschouwing en andere overtuigingen zullen blijven.
Volgens Paul van Sasse van IJsselt zullen vragen over het verschil tussen religie, levensbeschouwing en andere overtuigingen zullen blijven. beeld anp / Vincent Jannink

Groningen

Paul van Sasse van IJsselt (51), is sinds vorige maand hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De jurist en filosoof volgde Fokko Oldenhuis op, die met emeritaat ging.

De nieuwe hoogleraar is geboeid door grondrechten, democratische rechtsstaat, vrijheid van godsdienst, scheiding van kerk en staat en de betekenis van de godsdienst voor de samenleving. ‘Voor de ene burger is het geloof van grote betekenis, bij de andere roept dit antigeluiden op, wat leidt tot schurende relaties in het recht en confrontaties in de samenleving. De vraag waar voor iemand de grenzen van de vrijheid liggen, is een debat dat oneindig doorgaat. Dat is nodig in een open en steeds veranderende samenleving. Daarvoor heb je voo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.