Thomas Quartier en Hanna Rijken: ‘Die ouderwetse psalmen zijn tijdloos en springlevend’

Interview
Muziek is voor Thomas Quartier en Hanna Rijken het beste handvat om de Schrift te lezen. De muziekliefhebbers schreven elkaar vijf brieven, gebundeld in het boekje Zing een nieuw lied, dat ter ere van de Maand van de Bijbel verschijnt. ‘Muziek kan geëffende paden opbreken.’
Wim Houtman Ilse Brandemann
zaterdag 22 januari 2022 om 03:20 aangepast 07:27
Thomas Quartier in gesprek met Hanna Rijken
Thomas Quartier in gesprek met Hanna Rijken beeld Wouter van Assendelft

Welke bijbelse figuur zou je graag willen ontmoeten? Op die vraag noemen ze allebei hun naamgenoten. Met de apostel Tomas, de twijfelaar die overstag gaat, zou Thomas Quartier wel door één deur kunnen. En Hanna Rijken is onder de indruk van het lied dat de bijbelse Hanna zong, een voorloper van de lofzang van Maria.

Thomas Quartier (49) is dit jaar de Theoloog des Vaderlands, hoogleraar liturgiewetenschap aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en monnik. Hanna Rijken (41) is musicus en theoloog, werkt aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts), de Protestantse Theologische Universiteit en is voorganger van de interkerkelijke ‘Choral Evensong & Pub’ in Utrecht.

lief en leedHanna: ‘Deze lockdown leverde voor ons een uniek laboratorium op..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Zingen in de kerk krijgt een diepere dimensie dan gewoon voor de lol zingen’

Waarom raken liederen in de kerk gelovigen zo sterk? Is het ‘goedkope’ emotie? Absoluut niet, zegt godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap. ‘Zingen is inderdaad twee keer bidden.’

Afbeelding

Waarom de psalmen zó populair zijn: ‘Deze psalm zongen we op de begrafenis van mijn vader’

Meteen op de eerste dag dat de enquête online stond, liep het storm. Wat is uw favoriete of meest geliefde psalm uit de Bijbel en om te zingen? Een overzicht van de uitkomsten en vier aspecten die daarin opvielen.

Afbeelding

Zes mensen over hun favoriete psalm: ‘Ze geven ruimte om te klagen en het uit te schreeuwen’

Voor de Maand van de Bijbel onderzocht het Nederlands Dagblad de meest geliefde psalmen. Zes kerkgangers vertellen over hun favoriet. ‘We hebben de psalmen niet voor niets meegekregen voor onze levensweg.’

Afbeelding

Theoloog en lieddichter Huub Oosterhuis over zijn reis door de Bijbel: ‘Een erfgoed dat niet mag verstommen’

In de zesde klas van het gymnasium schreef Huub Oosterhuis zijn eerste gedicht geïnspireerd op een bijbelverhaal. Honderden liederen van zijn hand worden in de volle breedte van de Nederlandse kerk gezongen.

Afbeelding

Thomas Quartier en Hanna Rijken: ‘Die ouderwetse psalmen zijn tijdloos en springlevend’

Muziek is voor Thomas Quartier en Hanna Rijken het beste handvat om de Schrift te lezen. De muziekliefhebbers schreven elkaar vijf brieven, gebundeld in het boekje Zing een nieuw lied. ‘Muziek kan geëffende paden opbreken.’

Afbeelding

Leesrooster: Doe mee aan de Bijbelleeschallenge 2022

Tijdens de Maand van de Bijbel, van 22 januari tot 22 februari, dagen we u uit om elke dag een gedeelte uit de Bijbel te lezen. Hier vindt u het leesrooster.