Boeken van een gruwelijk foute theoloog - moet daar een waarschuwingssticker op?

Analyse
Christelijke voorgangers – dominees, priesters, theologen – begaan soms ernstige missers. Tegelijk schreven ze soms prachtige, verdiepende boeken of heuse standaardwerken. Wanneer stop je die te lezen en is voorin zo’n boek een waarschuwingssticker, zoals ze in Engeland doen, een goed idee?
Dick Schinkelshoek
zaterdag 22 januari 2022 om 04:00
Dick Schinkelshoek
Dick Schinkelshoek beeld Dick Vos

Gerhard Kittel was een lelijke antisemiet. Je nekharen gaan overeind staan van wat deze gevierde Duitse hoogleraar (1888-1948) over de Joden schreef. Tegelijk was hij een van de grootste kenners van het Nieuwe Testament van zijn tijd. Zijn bijna tienduizend pagina’s tellende Theologisches Wörterbuch zum Neuen Testament staat negentig jaar na de verschijning van het eerste deel nog altijd bij menige predikant, priester en theologische opleiding in de boekenkast. Zeker nadat het gevaarte in het Engels werd vertaald als Theological Dictionary of the New Testament, ging het de hele wereld over. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe corona de viering van het avondmaal blijvend heeft veranderd

Corona heeft de viering van het avondmaal in veel kerken veranderd. ‘Als je niet uit één beker drinkt, mis je een belangrijk symbool van het avondmaal.’

Afbeelding

Deze drie dingen kun je deze week op het Graceland Festival doen

De spiritualiteit op het Graceland Festival, vanaf donderdag, is breed christelijk, maar met oog voor universele ervaringen die in alle religies te vinden zijn.

Afbeelding

Arjan Nobel weet nog precies hoe hij zich voelde toen hij Augustinus’ Belijdenissen las: overdonderd

Er zijn van die boeken waar je nooit op uitgekeken raakt. Voor historicus Arjan Nobel is dat de Belijdenissen van Augustinus. ‘Er zijn maar een paar boeken waar je echt stil van wordt. Dit is zo’n boek.’

Afbeelding

‘Grootste schade in Oekraïne niet door kapotte kerken, maar door verdwenen gemeenten’

Sinds de oorlog in Oekraïne begon zijn er zo’n vierhonderd baptistengemeenten verdwenen. Dat aantal ligt veel hoger dan het geschat aantal verwoeste kerkgebouwen - zo’n tweehonderd tot eind juli - doet vermoeden.

Afbeelding

Maria ligt op straat

Maria heeft vele gezichten op dit festival voor straatkunstenaars. Van een gerimpelde, gesluierde vrouw tot een hoogblonde Maria met haar handen voor haar blote borsten. Toch zijn ze allemaal herkenbaar als de moeder van Jezus.

Afbeelding

Vrouwen lopen vast in shariawetten en strijden voor hervorming

Een shariarechtbank in Maleisië veroordeelde Emilia Hanafi tot zeven dagen cel omdat ze haar kinderen op een andere dan afgesproken dag naar haar ex-man liet gaan. Ze ging in beroep bij de federale rechtbank, maar die stelde haar in het ongelijk.