Boeken van een gruwelijk foute theoloog - moet daar een waarschuwingssticker op?
Christelijke voorgangers – dominees, priesters, theologen – begaan soms ernstige missers. Tegelijk schreven ze soms prachtige, verdiepende boeken of heuse standaardwerken. Wanneer stop je die te lezen en is voorin zo’n boek een waarschuwingssticker, zoals ze in Engeland doen, een goed idee?
-
Dick Schinkelshoek aangepast 08:43
Gerhard Kittel was een lelijke antisemiet. Je nekharen gaan overeind staan van wat deze gevierde Duitse hoogleraar (1888-1948) over de Joden schreef. Tegelijk was hij een van de grootste kenners van het Nieuwe Testament van zijn tijd. Zijn bijna tienduizend pagina’s tellende Theologisches Wörterbuch zum Neuen Testament staat negentig jaar na de verschijning van het eerste deel nog altijd bij menige predikant, priester en theologische opleiding in de boekenkast. Zeker nadat het gevaarte in het Engels werd vertaald als Theological Dictionary of the New Testament, ging het de hele wereld over.
Nog steeds is er nauwelijks een woordenboek te vinden dat zo grondig de Griekse woordenschat van het Nieuwe Testament van context en uitleg voor..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .