De gereformeerde kerk van Kommerzijl, die vijf jaar geleden werd gesloten, wordt gemist

Achtergrond
Vijf jaar geleden ging de kerk van Kommerzijl dicht. Het dorp in het Groningse Westerkwartier mist het kerkelijk leven. ‘Het is echt wel verlies. Het hart uit het dorp is weg.’
Hilbert Meijer
vrijdag 21 januari 2022 om 17:31
De voormalige gereformeerde kerk in Kommerzijl uit 1913. De nieuwe eigenaar is al jaren met verbouwen bezig.
De voormalige gereformeerde kerk in Kommerzijl uit 1913. De nieuwe eigenaar is al jaren met verbouwen bezig. beeld Duncan Wijting

Een bouwsteiger leunt tegen de voormalige gereformeerde kerk van Kommerzijl. Het bordje ‘Geref. Kerk’, dat jarenlang naast de ingang hing, is verdwenen. Links en rechts van de hoofdingang zijn kerkbanken geplaatst, verweerd door de regen. De nieuwe eigenaar is al jaren bezig van deze voormalige kerk zijn nieuwe thuis te maken. 

De buurman die links van de kerk woont, verschijnt in de deuropening van zijn huis. Of het jammer is dat Kommerzijl geen kerkgemeenschap meer heeft? Hij haalt zijn schouders op, hij heeft er een goede buur voor teruggekregen. ‘Al was het wel fijn om op zondagmorgen wakker te worden met kerkgezang.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Alle-Dag-Kerk trekt een vaste, maar verouderde groep: ‘Naar de kerk gaan is een rare stap’

Hordes toehoorders, zoals vroeger, komen er niet meer naar de Alle-Dag-Kerk in Amsterdam, voor de middagpauzedienst op woensdag. De Stichting Alle-Dag-Kerk bezint zich op nieuwe vormen.

Afbeelding

In de evangelisatietent komt het publiek uit alle kerkelijke kringen, en daarbuiten

Tentevangelisatie is een oud fenomeen, laagdrempelig en compromisloos tegelijk. Een vier weken durende tournee begon deze week in Oldebroek. ‘Het evangelie is zwart-wit, lieve mensen.’

Afbeelding

In Zwolle wordt de herinnering aan de ‘Broeders en Zusters van het Gemene Leven’ levend gehouden

Dertien mensen die meedoen met een excursie, zitten in de kerk van Windesheim. Wim Verweij, die aan alle kanten betrokken is bij de Protestantse Gemeente van Windesheim, vertelt sappig over de geschiedenis van deze plek.

Afbeelding

Breien, biertjes, bidden: ‘Het zit in ons DNA om tot zegen te zijn’

Een voormalig badhuis in de oudste wijk van Zwijndrecht werd een pioniersplek van de Protestantse Kerk. Met een biertje en een spelletje wordt de verbinding tussen wijkbewoners gelegd. De vrijwilligers dienen uit liefde de wijk.

Afbeelding

Hoe twee kerken in Barneveld zich zonder ‘bloedgroepenkwesties’ samenvoegden

De Emmaüskerk in Barneveld biedt na haar ‘vernieuwbouwing’ onderdak aan de Protestantse Gemeente, waarin gereformeerden samengingen met hervormden. De grote ontmoetingsruimte is cruciaal voor de fusiegemeente.

Afbeelding

Tuinen van geloof, hoop en liefde rond de dorpskerk in Nieuw- en Sint Joosland

Er komt een nieuwe dorpstuin, midden in Nieuw- en Sint Joosland. Rondom de dorpskerk komen rozenbogen, schelpenpaden, een pluktuin, bankjes en kunstwerken. De tuinen moeten bijdragen aan de ambitie een duurzame kerk te zijn.