Waarom ze in de Duitse kerken wél vaak voor een prikplicht zijn

Analyse
De Duitse Evangelische Alliantie is tegen, maar verder staan de kerkleiders bij de oosterburen een stuk opener tegenover verplichte vaccinatie tegen corona. In de Nederlandse kerken zou dat ondenkbaar zijn. Vanwaar toch dat verschil?
Dick Schinkelshoek
woensdag 12 januari 2022 om 22:22
Een dokter geeft een man het AstraZeneca-vaccin in de katholieke St. Antoniuskerk in het Duitse Castrop-Rauxel. Steeds meer theologen en kerkleiders in Duitsland zijn voor een vaccinatieplicht.
Een dokter geeft een man het AstraZeneca-vaccin in de katholieke St. Antoniuskerk in het Duitse Castrop-Rauxel. Steeds meer theologen en kerkleiders in Duitsland zijn voor een vaccinatieplicht. beeld afp / Ina Fassbender
Coronavirus

Hannover

In december besloot de Duitse Bondsdag - met 571 stemmen voor en tachtig stemmen tegen - een verplicht vaccin voor zorgpersoneel in te voeren. De  Ethikrat - het gerenommeerde adviesorgaan van de Duitse regering waarin theologen en filosofen met medici, juristen en andere deskundigen nadenken over ethische dilemma’s - is voorstander van een nog veel vérdergaande prikplicht: ook voor ‘wezenlijke delen van de samenleving’. De redenering is: als lijden en sterven van mensen die aan de zorgen van anderen zijn toevertrouwd met eenvoudige middelen voorkomen kan worden, is het ook de morele plicht dat te doen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle coronamaatregelen voor kerken vervallen, ook bij meer dan 500 bezoekers

Kerken kunnen wat het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken betreft met ingang van 25 februari al hun coronamaatregelen voor kerkdiensten laten vervallen. Dat geldt ook als er meer dan 500 bezoekers verwacht worden.

Afbeelding

Als voorganger Onverdeeld Open steunen terwijl je gemeente verdeeld is. Kan dat?

De petitie Onverdeeld Open, die oproept de QR code af te schaffen, is ook door predikanten getekend. Maar moet een voorganger zich wel mengen in een maatschappelijk debat, als de meningen in de gemeente divers zijn?

Afbeelding

Waarom hoogleraar Paul van Geest de petitie ‘Onverdeeld Open’ ondertekende

Prominent katholiek Paul van Geest is een van de ondertekenaars van de petitie Onverdeeld Open. 'Ik ben zelf twee keer gevaccineerd, maar niet uit eigen overtuiging. Dat zit mij toch niet lekker.'

Afbeelding

Zijn predikanten corona-moe? ‘Het vaatje van de creativiteit is leeg’

Voorgangers Nellie van Voornveld, Michiel van Heijningen en Arend-Wim Estié begonnen het afgelopen jaar in een nieuwe gemeente. Hoe houd je het als predikant vol in een periode waar somberheid heerst?

Afbeelding

Nieuw advies voor kerkdiensten: maximaal vijftig bezoekers

De deur gaat weer op een kier voor kerkgangers. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) adviseert nog steeds digitale diensten, maar kerken kunnen ervoor kiezen maximaal vijftig bezoekers toe te laten.

Afbeelding

Waarom ze in de Duitse kerken wél vaak voor een prikplicht zijn

De Duitse Evangelische Alliantie is tegen, maar verder staan de kerkleiders bij de oosterburen een stuk opener tegenover verplichte vaccinatie tegen corona. In de Nederlandse kerken zou dat ondenkbaar zijn. Vanwaar dat verschil?