De brief van kardinaal Eijk kwam voor parochies niet als verrassing. ‘Het hing al in de lucht’

Achtergrond
Kardinaal Eijk verplichtte vrijdag zijn parochiebesturen de kerkdeuren te openen. De aanstaande persconferentie weegt in Zwolle zwaarder dan de aansporing van kardinaal Eijk.
Ilona de Lange
dinsdag 11 januari 2022 om 21:53
Pastoor Ton Huitink in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-hemelopneming in Zwolle, het eucharistisch centrum van de fusieparochie.
Pastoor Ton Huitink in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-hemelopneming in Zwolle, het eucharistisch centrum van de fusieparochie. beeld Dick Vos

Zwolle 

Leden van de parochie Maria Vlucht in Zuidoost Twente kunnen zondag weer naar de eucharistie in enkele geselecteerde kerken binnen de grote parochie. Afgelopen vrijdag verplichtte kardinaal Eijk in een brief zijn pastores en parochiebesturen gelovigen toe te laten tijdens eucharistievieringen. Volgens het aartsbisdom werden in zes van de 42 fusieparochies deze lockdown alleen onlinekerkdiensten aangeboden, zonder gebruik te maken van het huidige toegestane maximum aantal van vijftig gelovigen. 

De parochie Maria Vlucht was een van deze zes parochies. Heel verrast was hij niet door de brief van de kardinaal, zegt pastoor Paul Daggenvoorde. ‘Het hing voor mijn gevoel al in de lucht, want hoe lang kun je gelovigen de eucharistie ontho..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe corona de viering van het avondmaal blijvend heeft veranderd

Corona heeft de viering van het avondmaal in veel kerken veranderd. ‘Als je niet uit één beker drinkt, mis je een belangrijk symbool van het avondmaal.’

Afbeelding

Deze drie dingen kun je deze week op het Graceland Festival doen

De spiritualiteit op het Graceland Festival, vanaf donderdag, is breed christelijk, maar met oog voor universele ervaringen die in alle religies te vinden zijn.

Afbeelding

Arjan Nobel weet nog precies hoe hij zich voelde toen hij Augustinus’ Belijdenissen las: overdonderd

Er zijn van die boeken waar je nooit op uitgekeken raakt. Voor historicus Arjan Nobel is dat de Belijdenissen van Augustinus. ‘Er zijn maar een paar boeken waar je echt stil van wordt. Dit is zo’n boek.’

Afbeelding

‘Grootste schade in Oekraïne niet door kapotte kerken, maar door verdwenen gemeenten’

Sinds de oorlog in Oekraïne begon zijn er zo’n vierhonderd baptistengemeenten verdwenen. Dat aantal ligt veel hoger dan het geschat aantal verwoeste kerkgebouwen - zo’n tweehonderd tot eind juli - doet vermoeden.

Afbeelding

Maria ligt op straat

Maria heeft vele gezichten op dit festival voor straatkunstenaars. Van een gerimpelde, gesluierde vrouw tot een hoogblonde Maria met haar handen voor haar blote borsten. Toch zijn ze allemaal herkenbaar als de moeder van Jezus.

Afbeelding

Vrouwen lopen vast in shariawetten en strijden voor hervorming

Een shariarechtbank in Maleisië veroordeelde Emilia Hanafi tot zeven dagen cel omdat ze haar kinderen op een andere dan afgesproken dag naar haar ex-man liet gaan. Ze ging in beroep bij de federale rechtbank, maar die stelde haar in het ongelijk.