Wij willen weten: wat is uw meest dierbare psalm? Stem tot 31 januari mee!

Nieuws
Voor de Maand van de Bijbel wil het Nederlands Dagblad de meest geliefde psalmen in kaart brengen. Wat is uw meest geliefde psalm? Dat is de hamvraag van de enquête die het Nederlands Dagblad voorlegt aan zijn lezers.
dinsdag 11 januari 2022 om 20:48 aangepast 09:33
Psalmboek op de kerkbank van een protestantse kerk.
Psalmboek op de kerkbank van een protestantse kerk. beeld anp / Roos Koole
Maand van de Bijbel Niet te missen

Amersfoort

Het bijbelboek Psalmen staat vol met poëtische liederen die vaak een persoonlijke kleur hebben. Veel bijbellezers hebben daarom wel een of meer lievelingspsalmen, die ze vaak ook nog uit het hoofd kennen.

In de onlinemini-enquête vraagt de krant naar de psalm die de lezer het dierbaarst is, of dat nu een gedeelte uit een bijbelvertaling is – de ‘onberijmde’ versie – of een psalm die op muziek is gezet. Dat kan uit allerlei bundels zijn, van de berijming uit 1773 tot De Nieuwe Psalmberijming of Opwekking.

De enquête staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van de Maand van de Bijbel, die loopt van 22 januari tot en met 22 februari. Voor het derde jaar op rij organiseert een aantal uitgeverijen, omroepen, bijbelorganisaties en k..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Zingen in de kerk krijgt een diepere dimensie dan gewoon voor de lol zingen’

Waarom raken liederen in de kerk gelovigen zo sterk? Is het ‘goedkope’ emotie? Absoluut niet, zegt godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap. ‘Zingen is inderdaad twee keer bidden.’

Afbeelding

Waarom de psalmen zó populair zijn: ‘Deze psalm zongen we op de begrafenis van mijn vader’

Meteen op de eerste dag dat de enquête online stond, liep het storm. Wat is uw favoriete of meest geliefde psalm uit de Bijbel en om te zingen? Een overzicht van de uitkomsten en vier aspecten die daarin opvielen.

Afbeelding

Zes mensen over hun favoriete psalm: ‘Ze geven ruimte om te klagen en het uit te schreeuwen’

Voor de Maand van de Bijbel onderzocht het Nederlands Dagblad de meest geliefde psalmen. Zes kerkgangers vertellen over hun favoriet. ‘We hebben de psalmen niet voor niets meegekregen voor onze levensweg.’

Afbeelding

Theoloog en lieddichter Huub Oosterhuis over zijn reis door de Bijbel: ‘Een erfgoed dat niet mag verstommen’

In de zesde klas van het gymnasium schreef Huub Oosterhuis zijn eerste gedicht geïnspireerd op een bijbelverhaal. Honderden liederen van zijn hand worden in de volle breedte van de Nederlandse kerk gezongen.

Afbeelding

Thomas Quartier en Hanna Rijken: ‘Die ouderwetse psalmen zijn tijdloos en springlevend’

Muziek is voor Thomas Quartier en Hanna Rijken het beste handvat om de Schrift te lezen. De muziekliefhebbers schreven elkaar vijf brieven, gebundeld in het boekje Zing een nieuw lied. ‘Muziek kan geëffende paden opbreken.’

Afbeelding

Leesrooster: Doe mee aan de Bijbelleeschallenge 2022

Tijdens de Maand van de Bijbel, van 22 januari tot 22 februari, dagen we u uit om elke dag een gedeelte uit de Bijbel te lezen. Hier vindt u het leesrooster.