Hoe de volkskerstzang in een paar jaar razend populair werd

Achtergrond
De volkskerstzang, een van de evenementen die lijden onder de lockdown, verenigt protestant en katholiek, kerkelijk en onkerkelijk. De volkskerstzang was een initiatief uit 1953 van een Utrechtse ondernemer die in de kerk teleurgesteld was.
Willem Bouwman
vrijdag 24 december 2021 om 03:22 aangepast 06:57
Volkskerstzang in Utrecht in 1967 met onder anderen ds. Jan Buskes en kardinaal Bernardus Alfrink (resp. 6e en 8e van rechts op voorste rij).
Volkskerstzang in Utrecht in 1967 met onder anderen ds. Jan Buskes en kardinaal Bernardus Alfrink (resp. 6e en 8e van rechts op voorste rij). beeld anp

Amersfoort

Op kerstavond 1964 bracht het radiobulletin van het ANP een bericht over een evenement op verschillende plaatsen in het land: de volkskerstzang. Bijzondere aandacht was er voor de volkskerstzang in de Margriethal in Utrecht. De bisschop van Den Bosch, monseigneur Rinus Bekkers, had er een slotwoord gesproken, meldde het ANP. 

‘Hij zei dat voor de christelijke kerken de advent pas werkelijk zal aanbreken als katholieken en protestanten gemeenschappelijk proberen alles weg te nemen wat het uitzicht op het wezen van de eigen kerk belemmert.’ Beckers’ woorden waren vaag genoeg om er een oproep tot oecumene in te kunnen zien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.