Theoloog des Vaderlands: ‘Een ‘kerstritueel’ kan op ontelbaar veel manieren vorm krijgen’

Achtergrond
Met wederom een heel andere Kerst voor de boeg dan normaal, kan het goed zijn om eigen rituelen te bedenken, zegt de Theoloog des Vaderlands, Thomas Quartier. ‘Als je er zelf geen moment van maakt, glipt kerstnacht je als zand door de vingers.’
donderdag 23 december 2021 om 22:12 aangepast 08:36
Thomas Quartier
Thomas Quartier beeld Abdij Keizersberg

Leuven

Even toont monnik Thomas Quartier zich boos. Gespeeld, dat wel. ‘Als je mijn naam nog één keer op zijn Frans uitspreekt, neem ik de volgende keer de telefoon niet meer op’, grapt hij. De wortels van Quartier liggen in Duitsland. En dus hoor je ‘gewoon’ iets als ‘Tomas Kwartier’ te zeggen en niet het wat verhevener klinkende ‘Tomà Kwartjee’. Waarvan akte.

Sind afgelopen november draagt Quartier, benedictijner monnik in Abdij Keizersberg in Leuven, de eretitel Theoloog des Vaderlands. Daarnaast weet hij als hoogleraar Liturgiewetenschap (Radboud Universiteit) bijzonder veel van rituelen.

Is het erg dat we zowel Kerst als oud en nieuw niet op een ‘normale’ manier kunnen vieren?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’