Publieke religie tijdens dodenherdenkingen: ‘Er is een taal nodig die ons verbindt’

Achtergrond
Toen historicus Bart Wallet ruim tweeënhalf jaar geleden directeur werd van het HDC, stonden die letters nog gewoon voor Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme. De organisatie gaat tegenwoordig echter door het leven als HDC Centre for Religious History. Precies dat laat volgens Wallet zien wat er de afgelopen jaren is gebeurd.
Rick Moeliker
zaterdag 11 december 2021 om 16:01
De Dodenherdenking op Dam zit vol religieuze symbooltaal.
De Dodenherdenking op Dam zit vol religieuze symbooltaal. beeld anp / Koen van Weel

Amsterdam

Wallet: ‘Toen ik begon was het HDC een soort aanhangsel bij de geschiedenisfaculteit van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het was sterk gericht op de geschiedenis van de gereformeerden. Dat heeft heel veel moois opgeleverd, maar wilde het HDC als instituut toekomst hebben, dan moest het worden geïntegreerd in de faculteit en zich verbreden. Daarmee heb ik me beziggehouden. Het centrum maakt nu volledig deel uit van de opleiding geschiedenis, daar ben ik erg blij mee. Daarnaast is ons onderzoeksveld verbreed, we richten ons nu op religiegeschiedenis in het algemeen, met daarin ingebed de geschiedenis van allerlei soorten protestanten.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.