‘Pa, ik vergeef je. Maar waar was je toen ik je zo nodig had?’

Interview
Ongewenst, geminacht en misbruikt - door die woorden is het leven van Gerard Padberg (54) getekend. Hij was verslaafd, crimineel en gewelddadig. Dan ontmoet hij evangelisten die hem bij Jezus brengen en zijn leven verandert voorgoed: ‘God heeft mij uit de goot gehaald.’
Hendrina de Graaf
vrijdag 10 december 2021 om 12:18
Gerard Padberg: ‘God heeft mij uit de goot getrokken.’
Gerard Padberg: ‘God heeft mij uit de goot getrokken.’ beeld Duncan Wijting

Nog maar drie jaar is Gerard als zijn moeder hem de keel dichtknijpt. Gek van de zenuwen wordt ze van hem. Naar het voorbeeld van zijn vader gooit hij met spullen als hij zijn zin niet krijgt. Als hij kleuter is en naar school mag, moet hij in de wandelwagen: lopend naast zijn moeder wil hij niet. Het gaat niet langer. Met het smoesje dat hij naar een vakantiekolonie mag, gaat de kleine Gerard naar een opvangtehuis.

Vakantie wordt het bepaald niet: ‘Het was één doffe ellende.’ De kinderen slapen in zogenoemde ‘kooibedden’. Bij het naar bed gaan drukken de verzorgers op een knop en sluit een groot hek zich om het bed. Doe je iets verkeerd, dan krijg je ‘strafrapport’. ‘Dan moest je naar de zolder. Daar was een heel lange gang met aan weers..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe corona de viering van het avondmaal blijvend heeft veranderd

Corona heeft de viering van het avondmaal in veel kerken veranderd. ‘Als je niet uit één beker drinkt, mis je een belangrijk symbool van het avondmaal.’

Afbeelding

Deze drie dingen kun je deze week op het Graceland Festival doen

De spiritualiteit op het Graceland Festival, vanaf donderdag, is breed christelijk, maar met oog voor universele ervaringen die in alle religies te vinden zijn.

Afbeelding

Arjan Nobel weet nog precies hoe hij zich voelde toen hij Augustinus’ Belijdenissen las: overdonderd

Er zijn van die boeken waar je nooit op uitgekeken raakt. Voor historicus Arjan Nobel is dat de Belijdenissen van Augustinus. ‘Er zijn maar een paar boeken waar je echt stil van wordt. Dit is zo’n boek.’

Afbeelding

‘Grootste schade in Oekraïne niet door kapotte kerken, maar door verdwenen gemeenten’

Sinds de oorlog in Oekraïne begon zijn er zo’n vierhonderd baptistengemeenten verdwenen. Dat aantal ligt veel hoger dan het geschat aantal verwoeste kerkgebouwen - zo’n tweehonderd tot eind juli - doet vermoeden.

Afbeelding

Maria ligt op straat

Maria heeft vele gezichten op dit festival voor straatkunstenaars. Van een gerimpelde, gesluierde vrouw tot een hoogblonde Maria met haar handen voor haar blote borsten. Toch zijn ze allemaal herkenbaar als de moeder van Jezus.

Afbeelding

Vrouwen lopen vast in shariawetten en strijden voor hervorming

Een shariarechtbank in Maleisië veroordeelde Emilia Hanafi tot zeven dagen cel omdat ze haar kinderen op een andere dan afgesproken dag naar haar ex-man liet gaan. Ze ging in beroep bij de federale rechtbank, maar die stelde haar in het ongelijk.