Strengere coronamaatregelen: Wat doe je dan als kerk?

Nieuws
Wanneer er nieuwe coronamaatregelen worden afgekondigd, volgen kerkelijke gemeenten de bijbehorende persconferentie nauwgezet. Daarna wordt zo snel mogelijk gehandeld. Dominee Arjan Berensen van de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen en pastoor Paul Daggenvoorde van de Twentse parochie Maria Vlucht vertellen over de dilemma’s waarvoor zij zich gesteld zien.
Remco van Mulligen Niels van den Bovenkamp
dinsdag 30 november 2021 om 03:20 aangepast 07:11
Dominee Arjan Berensen
Dominee Arjan Berensen beeld Henri van de Wal

‘niet gewacht op advies kerkverband’

‘Net zoals heel veel andere mensen in Nederland kijken veel kerkenraadsleden mee naar de persconferentie’, zegt predikant Arjan Berensen van de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen. ‘Op dezelfde avond van de persconferentie komt het dagelijks bestuur van de kerkenraad bijeen en doen we een eerste inschatting over wat de maatregelen voor ons betekenen. Daarbij lopen we ertegenaan dat we als lokale gemeente afhankelijk zijn van de regelgeving van het kerkverband en dat de PKN weer afhankelijk is van het overleg met de minister en het CIO. Vaak zitten er vijf tot zeven dagen tussen de persconferentie en het..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.