Strengere coronamaatregelen: Wat doe je dan als kerk?

Nieuws
Wanneer er nieuwe coronamaatregelen worden afgekondigd, volgen kerkelijke gemeenten de bijbehorende persconferentie nauwgezet. Daarna wordt zo snel mogelijk gehandeld. Dominee Arjan Berensen van de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen en pastoor Paul Daggenvoorde van de Twentse parochie Maria Vlucht vertellen over de dilemma’s waarvoor zij zich gesteld zien.
Remco van Mulligen
dinsdag 30 november 2021 om 03:20
Dominee Arjan Berensen
Dominee Arjan Berensen beeld Henri van de Wal

‘niet gewacht op advies kerkverband’

‘Net zoals heel veel andere mensen in Nederland kijken veel kerkenraadsleden mee naar de persconferentie’, zegt predikant Arjan Berensen van de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen. ‘Op dezelfde avond van de persconferentie komt het dagelijks bestuur van de kerkenraad bijeen en doen we een eerste inschatting over wat de maatregelen voor ons betekenen. Daarbij lopen we ertegenaan dat we als lokale gemeente afhankelijk zijn van de regelgeving van het kerkverband en dat de PKN weer afhankelijk is van het overleg met de minister en het CIO. Vaak zitten er vijf tot zeven dagen tussen de persconferentie en het..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Je bent zondig, daarom genees je niet’, zeiden mensen tegen Talitha: ‘Ik ben nogal een vechter’

‘Gelukkig kan ik nog best veel dingen doen, maar wel altijd met rugpijn.’ Talitha Hoddenbagh (31) werd elf jaar geleden op de fiets door een auto geschept. Door de val brak ze haar rug. Nu leeft ze met chronische pijn.

Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.