Maria van Woensel Kooy meende dat kinderen in de kerk op hun eigen manier benaderd moesten worden

Achtergrond
De jeugd van toen is een historische serie over kind, kerk en school, met soms een actuele ondertoon. Aflevering 7: de jeugdkerk van Maria van Woensel Kooy.
Willem Bouwman
maandag 29 november 2021 om 03:20
Maria van Woensel Kooy
Maria van Woensel Kooy beeld nd

Het is het lot van veel dichters dat hun gedichten en liederen van generatie op generatie worden doorgegeven, en dat zij zelf in de vergetelheid verdwijnen. Met Kerst weerklinkt uit vele monden ‘Stille nacht, heilige nacht’, waarvan de tekst werd geschreven door de Oostenrijkse priester Joseph Mohr, van wie de ware kenners weten dat hij een kind uit een buitenechtelijke relatie was. 

Ook de naam van Maria van Woensel Kooy zal weinigen nog bekend zijn, hoewel ze vele liederen schreef. Sommige zijn opgenomen in het Liedboek van de Kerken en worden wekelijks in de eredienst gezongen. Een van haar bekendste liederen is ‘Een roze, fris ontloken’, waarvan het Duitse origineel uit de zestiende eeuw door haar vertaald werd. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe corona de viering van het avondmaal blijvend heeft veranderd

Corona heeft de viering van het avondmaal in veel kerken veranderd. ‘Als je niet uit één beker drinkt, mis je een belangrijk symbool van het avondmaal.’

Afbeelding

Deze drie dingen kun je deze week op het Graceland Festival doen

De spiritualiteit op het Graceland Festival, vanaf donderdag, is breed christelijk, maar met oog voor universele ervaringen die in alle religies te vinden zijn.

Afbeelding

Arjan Nobel weet nog precies hoe hij zich voelde toen hij Augustinus’ Belijdenissen las: overdonderd

Er zijn van die boeken waar je nooit op uitgekeken raakt. Voor historicus Arjan Nobel is dat de Belijdenissen van Augustinus. ‘Er zijn maar een paar boeken waar je echt stil van wordt. Dit is zo’n boek.’

Afbeelding

‘Grootste schade in Oekraïne niet door kapotte kerken, maar door verdwenen gemeenten’

Sinds de oorlog in Oekraïne begon zijn er zo’n vierhonderd baptistengemeenten verdwenen. Dat aantal ligt veel hoger dan het geschat aantal verwoeste kerkgebouwen - zo’n tweehonderd tot eind juli - doet vermoeden.

Afbeelding

Maria ligt op straat

Maria heeft vele gezichten op dit festival voor straatkunstenaars. Van een gerimpelde, gesluierde vrouw tot een hoogblonde Maria met haar handen voor haar blote borsten. Toch zijn ze allemaal herkenbaar als de moeder van Jezus.

Afbeelding

Vrouwen lopen vast in shariawetten en strijden voor hervorming

Een shariarechtbank in Maleisië veroordeelde Emilia Hanafi tot zeven dagen cel omdat ze haar kinderen op een andere dan afgesproken dag naar haar ex-man liet gaan. Ze ging in beroep bij de federale rechtbank, maar die stelde haar in het ongelijk.