Priester Antoine Bodar wilde niet op bruiloft Baudet spreken uit vrees voor ‘schade aan de kerk’

Nieuws
Politicus Thierry Baudet is donderdag getrouwd. Priester Antoine Bodar zou als vriend van de bruidegom bij die gelegenheid een feestrede houden, maar heeft daar enkele dagen van tevoren van afgezien.
Wim Houtman
donderdag 25 november 2021 om 12:51 aangepast 14:44
Thierry Baudet van FvD arriveert samen met zijn vriendin Davide bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.
Thierry Baudet van FvD arriveert samen met zijn vriendin Davide bij de Ridderzaal op Prinsjesdag. beeld anp / Jerry Lampen

Amsterdam

Bodar was ook niet op de bruiloft, al was hij er als persoonlijke vriend van Baudet voor uitgenodigd. ‘Zou ik wel komen, dan zal dat in de openbaarheid uitgelegd worden als mate van instemming met de radicale, politieke standpunten van de bruidegom die ik niet deel. Ik zou mijzelf en wat belangrijker is, de Katholieke Kerk in opspraak brengen’, zegt Bodar in een summiere toelichting.

Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, zou in juni vorig jaar al trouwen met fotografe Davide Heijmans. De plechtigheid werd toen uitgesteld vanwege de coronabeperkingen. Het huwelijk werd donderdag alsnog gesloten en gevierd in de Noorderkerk in Amsterdam. Bodar zou er een toespraak houden, niet als buitengewoon ambtenaar van..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.