Rutte bij herdenking Van der Vlies: hij is te benijden om zijn geloofszekerheid

Nieuws
Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies werkte en leefde in de diepe overtuiging dat ons bestaan hier, en het leven na de dood, volledig in Gods handen zijn. ‘In dat onwankelbare vertrouwen is hij ook gestorven. Om die zekerheid mogen we hem vandaag benijden.’
Gerard Beverdam
dinsdag 23 november 2021 om 15:10
Demissionair premier Mark Rutte tijdens de herdenking in de Tweede Kamer van het overlijden van Bas van der Vlies, oud-fractievoorzitter SGP.
Demissionair premier Mark Rutte tijdens de herdenking in de Tweede Kamer van het overlijden van Bas van der Vlies, oud-fractievoorzitter SGP. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Dat zei premier Mark Rutte dinsdagmiddag in de Tweede Kamer, waar Van der Vlies werd herdacht. Het oud-Kamerlid overleed op 7 november op 79-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker en een longontsteking. Kamervoorzitter Vera Bergkamp memoreerde de 29 jaar dat Van der Vlies lid was van het parlement. ‘Zowel in zijn partij bij gevoelige onderwerpen, als in de Kamer als voorman van een minderheidsfractie, was het soms complex laveren.’ Ze wees erop dat de paarse jaren - 1994-2002, zonder een christelijke partij in de regering - voor Van der Vlies ‘als een wilde vaart’ moeten hebben gevoeld. Daarmee refereerde ze ook aan zijn oorspronkelijke wens om schipper te worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe corona de viering van het avondmaal blijvend heeft veranderd

Corona heeft de viering van het avondmaal in veel kerken veranderd. ‘Als je niet uit één beker drinkt, mis je een belangrijk symbool van het avondmaal.’

Afbeelding

Deze drie dingen kun je deze week op het Graceland Festival doen

De spiritualiteit op het Graceland Festival, vanaf donderdag, is breed christelijk, maar met oog voor universele ervaringen die in alle religies te vinden zijn.

Afbeelding

Arjan Nobel weet nog precies hoe hij zich voelde toen hij Augustinus’ Belijdenissen las: overdonderd

Er zijn van die boeken waar je nooit op uitgekeken raakt. Voor historicus Arjan Nobel is dat de Belijdenissen van Augustinus. ‘Er zijn maar een paar boeken waar je echt stil van wordt. Dit is zo’n boek.’

Afbeelding

‘Grootste schade in Oekraïne niet door kapotte kerken, maar door verdwenen gemeenten’

Sinds de oorlog in Oekraïne begon zijn er zo’n vierhonderd baptistengemeenten verdwenen. Dat aantal ligt veel hoger dan het geschat aantal verwoeste kerkgebouwen - zo’n tweehonderd tot eind juli - doet vermoeden.

Afbeelding

Maria ligt op straat

Maria heeft vele gezichten op dit festival voor straatkunstenaars. Van een gerimpelde, gesluierde vrouw tot een hoogblonde Maria met haar handen voor haar blote borsten. Toch zijn ze allemaal herkenbaar als de moeder van Jezus.

Afbeelding

Vrouwen lopen vast in shariawetten en strijden voor hervorming

Een shariarechtbank in Maleisië veroordeelde Emilia Hanafi tot zeven dagen cel omdat ze haar kinderen op een andere dan afgesproken dag naar haar ex-man liet gaan. Ze ging in beroep bij de federale rechtbank, maar die stelde haar in het ongelijk.