Een aparte dienst voor kinderen of mee met de ouders? De eerste kinderdienst was in 1779

Achtergrond
Om de verpauperde jeugd weer in de kerk te krijgen organiseerden Haarlemse dominees een kinderkerk. Orthodox-gereformeerden hadden moeite met de kinderkerk.
Willem Bouwman
zaterdag 20 november 2021 om 17:59
De Bakenesserkerk in Haarlem, plaats van de eerste kinderkerk. Schilderij van Johannes Bosboom.
De Bakenesserkerk in Haarlem, plaats van de eerste kinderkerk. Schilderij van Johannes Bosboom. beeld wikimedia commons

Voor de oorlog had de NCRV een radiorubriek waarin een medewerker vragen van luisteraars beantwoordde. ‘Veel vragen, één antwoord’ heette de rubriek. Bijna alle vragen gingen over de Bijbel, de kerk en de christelijke levenspraktijk. Typerend was de vraag: ‘Moeten we voor onze jonge kinderen pleiten voor een dusgenaamde kinderkerk of moet die mèt de ouders opgaan onder den gewonen Dienst des Woords?’ Met de kinderkerk werd een speciale kerkdienst voor kinderen bedoeld, vaak in aansluiting op de zondagsschool.

De jeugd van toen is een historische serie over kind, kerk en school, met soms een actuele ondertoon. Aflevering 6: rumoerige jongeren in de kinderkerk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Briefjes krijgen uit de hemel, veel gelovigen verlangen ernaar. Gaat AI daarvoor zorgen?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrecht bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?

Afbeelding

Hoe stop ik met roddelen? 'Iemand die roddelt zegt meer over zichzelf dan over de ander'

Roddelen drijft mensen uit elkaar. Wilkin van de Kamp is oprichter van de christelijke organisatie Vrij Zijn. Hij schreef het boek ‘Roddelen doe ik niet’. Vandaag: zeven manieren om een roddelvrije zone te creëren.

Afbeelding

Otto is pionier, predikant en dirigent van een koor: 'Een koor zingt op complimenten'

Otto Grevink (46), pionier en ambulant predikant, dirigeert het koor Laudate Dominum. ‘Ik vind het machtig mooi om met een groep bezig te zijn.’

Afbeelding

Kan Opwekking nóg meer bezoekers kwijt? De organisatoren gaan het zeker onderzoeken

De organisatie van de pinksterconferentie van stichting Opwekking gaat onderzoeken of het mogelijk is verder op te schalen. Afgelopen zondag moest de organisatie nee verkopen, omdat het terrein ‘vol’ was.

Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.