Archeologische bewijzen voor vrouwelijke diakens in vroegchristelijke kerk
Vlak bij de Israëlische havenstad Aschdod hebben archeologen de fundamenten van een vierde- of vijfde-eeuwse basiliek blootgelegd. Daaruit blijkt dat in het kerkgebouw verschillende vrouwen als geestelijke werkzaam waren. Onderzoekers noemen de kerk nu al de ‘Kerk van de diaconessen’.
-
Hendro Munsterman aangepast 15:09

Foto van een mozaïek in een 6e eeuwse Byzantijnse kerk die in 2019 in de buurt van Jeruzalem door archeologen werd onderzocht.
(beeld Epa / Atef Safadi)Jeruzalem
De basiliek werd al in 2017 ontdekt en geldt als een van de oudste christelijke kerken in Israël, en tevens de grootste. De archeologen presenteerden afgelopen week hun bevindingen, meldt de Israëlische krant Haaretz. Op een van deze mozaïeken wordt gesproken over ‘Moeder Sophronia’, wat mogelijk duidt op een abdis van een nabijgelegen vrouwenklooster. Op andere grafmozaïeken wordt gesproken over ‘de priester Gaianos en Severa de diacones’ en over de diaconessen Theodosia en Gregoria.
Bijzondere aandacht kreeg ook een individueel graf van naar alle waarschijnlijkheid een vrouw. Het geeft aanleiding te denken dat het hier over een vroeg-christelijke heilige ging. Archeologen suggereren dat dit een van de vier onget..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .