Aartsbisschop Welby geeft van misbruik beschuldigde bisschop nu toch standbeeld

Nieuws
Een vrouw die de beroemde anglicaanse bisschop George Bell in 2015 beschuldigde van seksueel misbruik werd door de Anglicaanse Kerk in het gelijk gesteld. Aartsbisschop Welby bleef dat omstreden besluit lang steunen, maar heeft daar nu spijt van. De in ere herstelde bisschop krijgt nu zelfs een beeld aan de westgevel van de kathedraal.
Hendro Munsterman
donderdag 18 november 2021 om 14:52 aangepast 20:46
De in 1957 overleden anglicaanse bisschop George Bell (links) en de huidige aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby.
De in 1957 overleden anglicaanse bisschop George Bell (links) en de huidige aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. beeld wikipedia / nd

Londen

In 2017 zei de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury dat er ‘een grote wolk’ hing boven de naam van de in 1958 overleden bisschop George Bell. De bisschop van Chichester was 57 jaar na zijn dood, in 2015, beschuldigd van het misbruiken van een jong meisje in de jaren 1950. Na onderzoek door een kerkelijke commissie ontving de anoniem gebleven klaagster verontschuldigingen en een bedrag van 16.800 Britse pond.

Twee jaar later kwam een onafhankelijk onderzoek echter tot de conclusie dat de kerk overhaast te werk was gegaan. Er was namelijk geen enkel overtuigend bewijs. Welby ging echter niet verder dan te verklaren dat er een ‘grote donkere wolk boven zijn hoofd blijft hangen’ hoewel Bell ‘in vele opzichten een held is’. 

In 2019 vero..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.