Aartsbisschop Welby geeft van misbruik beschuldigde bisschop nu toch standbeeld

Nieuws
Een vrouw die de beroemde anglicaanse bisschop George Bell in 2015 beschuldigde van seksueel misbruik werd door de Anglicaanse Kerk in het gelijk gesteld. Aartsbisschop Welby bleef dat omstreden besluit lang steunen, maar heeft daar nu spijt van. De in ere herstelde bisschop krijgt nu zelfs een beeld aan de westgevel van de kathedraal.
Hendro Munsterman
donderdag 18 november 2021 om 14:52 aangepast 20:46
De in 1957 overleden anglicaanse bisschop George Bell (links) en de huidige aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby.
De in 1957 overleden anglicaanse bisschop George Bell (links) en de huidige aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. beeld wikipedia / nd

Londen

In 2017 zei de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury dat er ‘een grote wolk’ hing boven de naam van de in 1958 overleden bisschop George Bell. De bisschop van Chichester was 57 jaar na zijn dood, in 2015, beschuldigd van het misbruiken van een jong meisje in de jaren 1950. Na onderzoek door een kerkelijke commissie ontving de anoniem gebleven klaagster verontschuldigingen en een bedrag van 16.800 Britse pond.

Twee jaar later kwam een onafhankelijk onderzoek echter tot de conclusie dat de kerk overhaast te werk was gegaan. Er was namelijk geen enkel overtuigend bewijs. Welby ging echter niet verder dan te verklaren dat er een ‘grote donkere wolk boven zijn hoofd blijft hangen’ hoewel Bell ‘in vele opzichten een held is’. 

In 2019 vero..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'