Tientallen monniken met corona besmet op monnikenberg Athos

Nieuws
Op de Griekse monnikenberg Athos zijn tientallen orthodoxe monniken met het coronavirus besmet. Oorzaak is volgens een abt negatieve testresultaten van pelgrims die desinfectiemiddel in hun neus aanbrengen.
Hendro Munsterman
maandag 15 november 2021 om 19:15
Een orthodoxe monnik op de berg Athos (Griekenland).
Een orthodoxe monnik op de berg Athos (Griekenland). beeld afp / Sylvain Thomas

Athene

Volgens de burgerlijke gouverneur van het eiland, Athanasios Martinos gaat het zeker over 30 à 40 bevestigde besmette monniken. 

Op het eiland is 75 procent van de naar schatting tweeduizend monniken gevaccineerd of hersteld van corona, stelt Martinos, zodat het ‘veilig voor monniken en bezoekers’ is.  Die bezoekers moeten bovendien een negatieve coronatest overleggen.

Maar kluizen en kleine monnikengroepen lopen wel meer risico. Omdat zij ‘een ascetisch en vastend leven leiden, in afzondering en in de natuur, is het een beetje tegenstrijdig hen te vaccineren’, vindt Martinos. Bovendien is er het oude Esphigmenou-klooster dat stellig tegen vaccinatie is. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.