Evangelisch-charismatische christenen vatbaar voor complotdenken: ‘Ze vinden dat christelijke waarden verdwijnen’

Achtergrond
Complotdenken krijgt steeds meer voet aan de grond in de evangelisch-charismatische beweging in Nederland. ‘De vraag is of dit denken weer af zal nemen of dat we moeten wennen aan medegelovigen die zich bezighouden met complotten die ver van het christelijk geloof af staan.’
Jaco Wilschut
donderdag 11 november 2021 om 07:01 aangepast 13:47
De QR-code wakkert bij evangelisch-charismatische christenen de angst voor de komst van een antichristelijke wereldregering aan.
De QR-code wakkert bij evangelisch-charismatische christenen de angst voor de komst van een antichristelijke wereldregering aan. beeld anp / Remko de Waal

Amsterdam

De bestorming van het Capitool in januari om de Amerikaanse president Donald Trump aan de macht te houden, liet goed zien welke invloed complotdenken heeft. Onder de bestormers waren veel evangelische christenen. Dat is ‘niet gek’ volgens filosoof Cees Zweistra, schrijver van het boek Waarheidszoekers over nieuw complotdenken waarin het eigenbelang voor alles gaat. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij dat de evangelisch-charismatische christenen ‘een van de steunpilaren’ van Trumps macht waren.  

Zweistra ergert zich aan deze klacht. ‘Complotdenkers, en dus ook de evangelisch-charismatische, klagen over iedereen die kritiek op hun denken heeft. In plaats van een antwoord te geven vanuit christelijke waarden, beschuldigen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’

Afbeelding

Machtspositie Zweedse premier is geen bezwaar voor het pastorsambt van zijn vrouw

Zondag werd Birgitta Ed, echtgenote van de Zweedse premier Ulf Kristersson, bevestigd als predikant in de lutherse kerk. Het was emotioneel, maar niet vanwege de functie van haar man.

Afbeelding

Sally Azar (26) is de eerste Palestijnse vrouwelijke predikant: 'Stimulans voor jongeren en vrouwen'

Het was niet haar doel, maar ze wil best een rolmodel zijn voor jongeren en vrouwen in christelijke gemeenten. Sally Azar (26) is de eerste vrouwelijke Palestijnse predikant. ‘Ik verwacht geen gemakkelijke weg.’

Afbeelding

Waarom theologen Dorina Nauta en Dolf te Velde niet zonder de kerk kunnen. 'Je zit in een ritme, dat helpt mij'

Kerkverlating? Geloven buiten de kerk? Minder diensten? Dolf te Velde en Dorina Nauta doen er niet aan mee. Zij vertellen waarom zij met plezier naar de kerk gaan. Zelfs als ze druk zijn, of liever zouden gaan sporten.