Vaccinatiedwang mag dan steeds verleidelijker klinken - het is christelijk gezien echt niet in de haak

Analyse
Nog maar eens luid en duidelijk, want deze ‘oplossing’ wordt de komende tijd alleen maar aantrekkelijker: mensen formeel of informeel dwingen een coronavaccin te halen - dat moet je niet willen. Christenen hebben ontdekt dat ze beter in gewetensvrijheid kunnen geloven. Maar die kost wel wat.
Dick Schinkelshoek
zaterdag 6 november 2021 om 02:00
Dick Schinkelshoek
Dick Schinkelshoek beeld
Coronavirus

Het is dat het juridisch gezien niet mag, maar wat zou het een hoop problemen oplossen! Ziekenhuizen, verpleeghuizen en revalidatiecentra zouden erdoor ontlast worden en mensen zou een heleboel leed bespaard blijven. En speelt hier niet ook het gebod van naastenliefde mee? Je beslist zoiets niet alleen voor jezelf - maar ook voor anderen.

Nee, dit gaat niet over het coronavaccin. Hiermee verdedigde de Duitse zorgdirecteur Hans Harmsen het plan dat hij in 1932 aan de Pruisische landsregering stuurde. Harmsen stond aan het hoofd van de vele ziekenhuizen en zorginstellingen van de gezamenlijke Duitse protestantse diaconieën, de ‘Innere Mission’. Zijn voorstel: verstandelijk gehandicapten en mensen met een erfelijke aandoening gedwongen steri..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle coronamaatregelen voor kerken vervallen, ook bij meer dan 500 bezoekers

Kerken kunnen wat het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken betreft met ingang van 25 februari al hun coronamaatregelen voor kerkdiensten laten vervallen. Dat geldt ook als er meer dan 500 bezoekers verwacht worden.

Afbeelding

Als voorganger Onverdeeld Open steunen terwijl je gemeente verdeeld is. Kan dat?

De petitie Onverdeeld Open, die oproept de QR code af te schaffen, is ook door predikanten getekend. Maar moet een voorganger zich wel mengen in een maatschappelijk debat, als de meningen in de gemeente divers zijn?

Afbeelding

Waarom hoogleraar Paul van Geest de petitie ‘Onverdeeld Open’ ondertekende

Prominent katholiek Paul van Geest is een van de ondertekenaars van de petitie Onverdeeld Open. 'Ik ben zelf twee keer gevaccineerd, maar niet uit eigen overtuiging. Dat zit mij toch niet lekker.'

Afbeelding

Zijn predikanten corona-moe? ‘Het vaatje van de creativiteit is leeg’

Voorgangers Nellie van Voornveld, Michiel van Heijningen en Arend-Wim Estié begonnen het afgelopen jaar in een nieuwe gemeente. Hoe houd je het als predikant vol in een periode waar somberheid heerst?

Afbeelding

Nieuw advies voor kerkdiensten: maximaal vijftig bezoekers

De deur gaat weer op een kier voor kerkgangers. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) adviseert nog steeds digitale diensten, maar kerken kunnen ervoor kiezen maximaal vijftig bezoekers toe te laten.

Afbeelding

Waarom ze in de Duitse kerken wél vaak voor een prikplicht zijn

De Duitse Evangelische Alliantie is tegen, maar verder staan de kerkleiders bij de oosterburen een stuk opener tegenover verplichte vaccinatie tegen corona. In de Nederlandse kerken zou dat ondenkbaar zijn. Vanwaar dat verschil?