Vijf vragen over Halloween: ‘Christenen en niet-christenen vragen zich af hoe verantwoord het is’

Achtergrond
Het is zondagavond Halloween. Ook al vinden veel mensen het een naargeestig, plat commercieel of zelfs occult feest - ieder jaar neemt de aandacht ervoor toe. Vijf vragen over het ‘meest gedemoniseerde’ volksfeest van het jaar.
Dick Schinkelshoek
vrijdag 29 oktober 2021 om 17:23
Gezellig met een skelet op een bankje in de Oekraiense hoofdstad Kiev.
Gezellig met een skelet op een bankje in de Oekraiense hoofdstad Kiev. beeld afp / Sergei Supinsky

Amersfoort

Halloween, is dat geen duivelsfeest?

Nee, wat je verder van Halloween vindt: het is geen duivelsaanbidding. Het verhaal dat het duistere feest zou teruggaan op een occult ritueel waarin kinderen aan Satan werden geofferd, is rond 1800 verzonnen door de Engelse schrijver Charles Vallancey die wel meer uit zijn duim zoog. Tijdens Halloween gaat het om de dood en de doden. In tal van culturen bestaan dergelijke feesten, zoals Divali bij de hindoes en in Latijns-Amerika de Día de los Muertos (’Dag van de doden’). 

Volgens sociologen helpen ze om de angst van mensen voor ziekte, dood en lijden te kanaliseren. Geen feest is zo gedemoniseerd als Halloween, schreef journaliste Lisa Morton in haar boek over de geschiedenis van Halloween (..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe corona de viering van het avondmaal blijvend heeft veranderd

Corona heeft de viering van het avondmaal in veel kerken veranderd. ‘Als je niet uit één beker drinkt, mis je een belangrijk symbool van het avondmaal.’

Afbeelding

Deze drie dingen kun je deze week op het Graceland Festival doen

De spiritualiteit op het Graceland Festival, vanaf donderdag, is breed christelijk, maar met oog voor universele ervaringen die in alle religies te vinden zijn.

Afbeelding

Arjan Nobel weet nog precies hoe hij zich voelde toen hij Augustinus’ Belijdenissen las: overdonderd

Er zijn van die boeken waar je nooit op uitgekeken raakt. Voor historicus Arjan Nobel is dat de Belijdenissen van Augustinus. ‘Er zijn maar een paar boeken waar je echt stil van wordt. Dit is zo’n boek.’

Afbeelding

‘Grootste schade in Oekraïne niet door kapotte kerken, maar door verdwenen gemeenten’

Sinds de oorlog in Oekraïne begon zijn er zo’n vierhonderd baptistengemeenten verdwenen. Dat aantal ligt veel hoger dan het geschat aantal verwoeste kerkgebouwen - zo’n tweehonderd tot eind juli - doet vermoeden.

Afbeelding

Maria ligt op straat

Maria heeft vele gezichten op dit festival voor straatkunstenaars. Van een gerimpelde, gesluierde vrouw tot een hoogblonde Maria met haar handen voor haar blote borsten. Toch zijn ze allemaal herkenbaar als de moeder van Jezus.

Afbeelding

Vrouwen lopen vast in shariawetten en strijden voor hervorming

Een shariarechtbank in Maleisië veroordeelde Emilia Hanafi tot zeven dagen cel omdat ze haar kinderen op een andere dan afgesproken dag naar haar ex-man liet gaan. Ze ging in beroep bij de federale rechtbank, maar die stelde haar in het ongelijk.