Herman Finkers en Hanna Rijken trekken volle kerken: ‘Iedereen wordt geraakt door schoonheid’

Interview
Het zijn nogal klassieke producten waarmee cabaretier Herman Finkers en musicus Hanna Rijken de wetten van ontkerkelijking en secularisatie weten te tarten. In ‘hun’ kerken geen flitsende mediashow, maar een gregoriaanse mis en een choral evensong. En toch blijft geen bank of stoel onbezet.
Jasper van den Bovenkamp
zaterdag 16 oktober 2021 om 02:01 aangepast 18:47
Herman Finkers en Hanna Rijken
Herman Finkers en Hanna Rijken beeld bewerking nd

Elke week stond – tot de coronacrisis – ergens in een Utrechtse binnenstadskerk op donderdagavond een Choral Evensong op het programma. Een initiatief van theoloog en musicus Hanna Rijken. De invulling van de avonddienst is min of meer identiek aan die van een anglicaanse evensong. Kleine toevoeging: na afloop is er een borrel in een nabijgelegen café.

Cabaretier Herman Finkers organiseert zijn Missa in Mysterium – een heilige mis, mét eucharistie. Alles wordt gezongen, in het Latijn. Sinds 2016 toert hij ermee door het land.

Waar de missionaire initiatieven van parochies en gemeenten in de regel op weinig enthousiasme kunnen rekenen, zitten kerken bij evensong en mis aflevering na aflevering vol. Hoe is dat mogelijk?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor het eerst noemt minder dan de helft van de mensen zich christen in Engeland en Wales

Het aantal mensen in Engeland en Wales dat zich christen noemt, duikt onder de 50 procent. En toch blijft de kerk een bron van hoop en goed nieuws, zegt aartsbisschop Stephen Cottrell.

Afbeelding

Vrije Universiteit vervangt votum door ‘inclusieve’ formulering na kritiek

‘Onze hulp is in de naam van de Heer, de Maker van hemel en aarde.’ Die belijdenis klonk altijd voorafgaand aan promoties en oraties aan de van oorsprong christelijke universiteit. Vanaf 1 januari verandert dat.

Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?