Welke vijf principes zijn belangrijk bij het vertalen van de Bijbel? Drie professionele lezers reageren op de NBV21

Achtergrond
Met de NBV21, die deze week is verschenen, corrigeert de Nieuwe Bijbelvertaling zichzelf. Projectleider Matthijs de Jong van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap vertelt over vijf uitgangspunten bij het vertalen van de Bijbel, die nu - zegt hij - beter en consequenter zijn toegepast dan in 2004. En drie professionele bijbellezers geven hun leeservaring weer.
Wim Houtman Bert Hagenaars Jaco Wilschut Rick Moeliker
vrijdag 15 oktober 2021 om 14:50
Koning Willem Alexander kreeg deze week in de Grote Kerk in Den Haag het eerste exemplaar van de NBV21 aangeboden.
Koning Willem Alexander kreeg deze week in de Grote Kerk in Den Haag het eerste exemplaar van de NBV21 aangeboden. beeld anp / Robin Utrecht

‘Waaraan moet een bijbelvertaling voldoen - moet ze allereerst leesbaar, nauwkeurig, eigentijds of herkenbaar zijn?’ Die vraag legt Matthijs de Jong, hoofd vertalen bij het Vlaams-Nederlands Bijbelgenootschap, als eerste neer bij de volgers van een ‘webinar’ over de NBV21. Het is een kleine week voor de feestelijke overhandiging aan de koning.

Liefst alle vier natuurlijk, geeft hijzelf als antwoord, maar ‘nauwkeurig’ springt er voor hem uit. ‘Want aan een slordige vertaling heb je niets.’ Alleen: is nauwkeurig hetzelfde als letterlijk?

Niet in Marcus 1 vers 4, geeft hij als voorbeeld, waar letterlijk staat: ‘Hij [Johannes] predikte een doop van bekering tot vergeving van zonden.’ Dat is een opeenstapeling van woorden die in het Nederlands ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’