Hoe Ghazali God werkelijk leerde kennen

Recensie
Tegen zijn veertigste belandde Ghazali in een diepe persoonlijke crisis. Alles stond op losse schroeven. De islamitische mysticus, een van de grootste denkers uit de geschiedenis, krabbelde weer op. Zijn nieuwe inzichten formuleerde hij in zijn autobiografische Verlost van onzin.
Remco van Mulligen
vrijdag 15 oktober 2021 om 02:01 aangepast 08:11
Afbeelding
beeld

Ghazali (voluit: Abu Hamid ibn Muhammad al-Ghazali) leefde van 1058 tot 1111 en geldt in de islam als de belangrijkste persoon na de profeet Mohammed. Verlost van onzin verscheen deze maand, vertaald in toegankelijk Nederlands door Gerko Tempelman en Cornelis van Lit. Ghazali zoekt een antwoord op misschien wel de meest essentiële vraag in het leven: hoe komen we tot ware en zekere kennis? Het gaat hem om kennis van God, maar ook om de vraag waar enkele eeuwen later ook René Descartes mee bezig was: wat kunnen we zeker weten?

Daarbij toetst Ghazali diverse wegen naar kennis: theologie, filosofie, sektarisme en mystiek. Op het eerste gezicht is de middeleeuwse mysticus het spiegelbeeld van Descartes. Die laatste vond uiteindelijk vooral ze..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In mormoons Utah wordt de Bijbel onder druk van christelijke groepen een koekje van eigen deeg

Als protest tegen steeds meer verboden boeken op scholen is er een pleidooi om de Bijbel in de ban te doen, vanwege pornografie en geweld. In de Amerikaanse staat Utah ligt ook het Book Of Mormon onder vuur.

Afbeelding

Tim Hofman bemoeit zich met christenen, al gelooft hij zelf niet: 'Jezus lijkt me een progressieve man'

Lange tijd had presentator Tim Hofman een afkeer van gelovigen. Inmiddels is hij anders naar hen gaan kijken, ook al verzet alles in hem zich tegen geloven in God. ‘Ik lag in bed en toen dacht ik: ben ik nou aan het bidden?’

Afbeelding

Waarom Heart Cry-evangelist Arjan Baan kritisch is op de psychologie: 'Het brengt je niet bij God'

De werkwijze van stichting Heart Cry zorgde bij betrokkenen voor langslepende mentale klachten. Arjan Baan is oprichter en directeur van Heart Cry. ‘Er zijn ook veel mensen die onze leer wél als heilzaam ervaren.’

Afbeelding

Happietaria breidt uit: eten voor het goede doel in de kerk. 'Zo trek je mensen uit de wijk naar je kerk'

Na dertig jaar pop-up restaurants voor het goede doel in studentensteden, breidt Happietaria uit naar kerken. ‘Zo trek je mensen uit de wijk naar je kerk.’

Afbeelding

Vijftienduizend jongeren in uitverkocht Ahoy voor de EO-jongerendag. 'Stop met zoeken, Hij is er al'

‘Sinds mijn jeugd heb ik gehoord van de EO-jongerendag en ik ben er nooit geweest’, zegt rapper Typhoon. Even later springt een vijftienduizend koppig tienerpubliek het dak eraf bij zijn act op de 47e EO-Jongerendag.

Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'