Hoe Ghazali God werkelijk leerde kennen

Recensie
Tegen zijn veertigste belandde Ghazali in een diepe persoonlijke crisis. Alles stond op losse schroeven. De islamitische mysticus, een van de grootste denkers uit de geschiedenis, krabbelde weer op. Zijn nieuwe inzichten formuleerde hij in zijn autobiografische Verlost van onzin.
Remco van Mulligen
vrijdag 15 oktober 2021 om 02:01
Afbeelding
beeld

Ghazali (voluit: Abu Hamid ibn Muhammad al-Ghazali) leefde van 1058 tot 1111 en geldt in de islam als de belangrijkste persoon na de profeet Mohammed. Verlost van onzin verscheen deze maand, vertaald in toegankelijk Nederlands door Gerko Tempelman en Cornelis van Lit. Ghazali zoekt een antwoord op misschien wel de meest essentiële vraag in het leven: hoe komen we tot ware en zekere kennis? Het gaat hem om kennis van God, maar ook om de vraag waar enkele eeuwen later ook René Descartes mee bezig was: wat kunnen we zeker weten?

Daarbij toetst Ghazali diverse wegen naar kennis: theologie, filosofie, sektarisme en mystiek. Op het eerste gezicht is de middeleeuwse mysticus het spiegelbeeld van Descartes. Die laatste vond uiteindelijk vooral ze..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Je bent zondig, daarom genees je niet’, zeiden mensen tegen Talitha: ‘Ik ben nogal een vechter’

‘Gelukkig kan ik nog best veel dingen doen, maar wel altijd met rugpijn.’ Talitha Hoddenbagh (31) werd elf jaar geleden op de fiets door een auto geschept. Door de val brak ze haar rug. Nu leeft ze met chronische pijn.

Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.