Hoe Ghazali God werkelijk leerde kennen

Recensie
Tegen zijn veertigste belandde Ghazali in een diepe persoonlijke crisis. Alles stond op losse schroeven. De islamitische mysticus, een van de grootste denkers uit de geschiedenis, krabbelde weer op. Zijn nieuwe inzichten formuleerde hij in zijn autobiografische Verlost van onzin.
Remco van Mulligen
vrijdag 15 oktober 2021 om 02:01 aangepast 08:11
Afbeelding
beeld

Ghazali (voluit: Abu Hamid ibn Muhammad al-Ghazali) leefde van 1058 tot 1111 en geldt in de islam als de belangrijkste persoon na de profeet Mohammed. Verlost van onzin verscheen deze maand, vertaald in toegankelijk Nederlands door Gerko Tempelman en Cornelis van Lit. Ghazali zoekt een antwoord op misschien wel de meest essentiële vraag in het leven: hoe komen we tot ware en zekere kennis? Het gaat hem om kennis van God, maar ook om de vraag waar enkele eeuwen later ook René Descartes mee bezig was: wat kunnen we zeker weten?

Daarbij toetst Ghazali diverse wegen naar kennis: theologie, filosofie, sektarisme en mystiek. Op het eerste gezicht is de middeleeuwse mysticus het spiegelbeeld van Descartes. Die laatste vond uiteindelijk vooral ze..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.