‘In de kerk zijn we het verleerd om te zoeken naar eenheid op hoofdzaken, we willen te vaak ons gelijk halen’

Achtergrond
De kerk in Nederland is diep verwond, zegt de evangelische auteur en theoloog Joël Boertjens. Met een nieuw boek hoopt hij bij te dragen aan verbinding en herstel. ‘Sta op om daadwerkelijke verbinding te zoeken met wie God op je pad brengt.’
Marina de Haan
woensdag 13 oktober 2021 om 18:57
Joël Boertjens
Joël Boertjens beeld Martin Waalboer

Amsterdam

Al voordat Joël Boertjens zijn eerste boek Allen voor Eén in mei 2020 uitbrengt, heeft hij een idee voor een volgend boek. Het verhaal over de rondreizende evangelist Filippus en de schatrijke, maar gekwetste Ethiopische eunuch laat hem niet los. Anderhalf jaar reist het verhaal met hem mee. Het krijgt een steeds diepere betekenis. Het is een verrassende ontmoeting, waarvan volgens Boertjens de kerk vandaag veel kan leren.

U zegt dat de kerk in Nederland ‘diep verwond’ is. In welk opzicht?

‘De kerk heeft herstel nodig. We zijn het verleerd om te zoeken naar eenheid op hoofdzaken. De kerk zit vaak in zijn eigen bubbel en voert achterhoedegevechten over theorieën, zoals bij de Nashville-verklaring of minutieuze scenario’s over de ei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Je bent zondig, daarom genees je niet’, zeiden mensen tegen Talitha: ‘Ik ben nogal een vechter’

‘Gelukkig kan ik nog best veel dingen doen, maar wel altijd met rugpijn.’ Talitha Hoddenbagh (31) werd elf jaar geleden op de fiets door een auto geschept. Door de val brak ze haar rug. Nu leeft ze met chronische pijn.

Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.