‘In de kerk zijn we het verleerd om te zoeken naar eenheid op hoofdzaken, we willen te vaak ons gelijk halen’

Achtergrond
De kerk in Nederland is diep verwond, zegt de evangelische auteur en theoloog Joël Boertjens. Met een nieuw boek hoopt hij bij te dragen aan verbinding en herstel. ‘Sta op om daadwerkelijke verbinding te zoeken met wie God op je pad brengt.’
Marina de Haan
woensdag 13 oktober 2021 om 18:57
Joël Boertjens
Joël Boertjens beeld Martin Waalboer

Amsterdam

Al voordat Joël Boertjens zijn eerste boek Allen voor Eén in mei 2020 uitbrengt, heeft hij een idee voor een volgend boek. Het verhaal over de rondreizende evangelist Filippus en de schatrijke, maar gekwetste Ethiopische eunuch laat hem niet los. Anderhalf jaar reist het verhaal met hem mee. Het krijgt een steeds diepere betekenis. Het is een verrassende ontmoeting, waarvan volgens Boertjens de kerk vandaag veel kan leren.

U zegt dat de kerk in Nederland ‘diep verwond’ is. In welk opzicht?

‘De kerk heeft herstel nodig. We zijn het verleerd om te zoeken naar eenheid op hoofdzaken. De kerk zit vaak in zijn eigen bubbel en voert achterhoedegevechten over theorieën, zoals bij de Nashville-verklaring of minutieuze scenario’s over de ei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.