Pew-onderzoek: Agressie en terreur tegen religieuze groepen neemt verder af

Nieuws
Goed nieuws: de geloofsvervolging nam in 2019 voor het zoveelste jaar op rij af. Dat concludeert het gerenommeerde instituut Pew. Maar wat direct opvalt: Noord-Korea ontbreekt in dit onderzoek.
Remco van Mulligen
donderdag 30 september 2021 om 16:00
Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar in een kamp, net over de grens in Bangladesh.
Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar in een kamp, net over de grens in Bangladesh. beeld Tanbir Miraj / afp

Washington D.C.

De verdrukking van religieuze groepen nam in 2019 af ten opzichte van eerdere jaren. Dat concludeert Pew Research Center in de twaalfde editie van haar jaarlijkse onderzoek naar geloofsvervolging wereldwijd. Het gaat vooral om een afname van de agressie in samenlevingen tegen religieuze minderheden. Overheden bleven gemiddeld genomen even onderdrukkend.

Pew kijkt in dit onderzoek naar twee vormen van onderdrukking. Ten eerste is er onderdrukking door overheden, via wetgeving, politie en leger. Ten tweede is er repressie op maatschappelijk niveau: geweld tussen groepen in de samenleving en terreur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat bezielt mensen die geloven in de helende kracht van stenen? 'Het is tijd om de natuur te heiligen'

Minder pijn door de energie van geneeskrachtige stenen? Op allerlei plekken kom je geloof in de natuur tegen. Hoe kijken theoloog Gijsbert van den Brink en filosoof André van der Braak naar de heiligheid van de natuur?

Afbeelding

Predikant Detlef breit sokken tijdens synodevergaderingen. 'Dan kan ik mij beter concentreren'

Detlef Bohlken (54), predikant van de protestantse gemeente in Tiel, breit graag. ‘Als ik iets heb wat niet veel aandacht vraagt, zoals breien, zijn mijn gedachten veel gerichter.’

Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?