VS geven geroofd kleitablet met zondvloedverhaal terug aan Irak

Nieuws
Ilona de Lange
vrijdag 24 september 2021 om 02:00
Het kleitablet met het epos van Gilgamesj.
Het kleitablet met het epos van Gilgamesj. beeld wikimedia

Washington 

De Verenigde Staten hebben deze week een 3500 jaar oud, geroofd kleitablet teruggegeven aan Irak. De overhandiging kreeg een heuse ceremonie; op het waardevolle tablet staat namelijk een deel van het epos van Gilgamesj in het Soemerisch, een van de twee grote talen van de Mesopotamiërs. Dit is het oudste literaire werk ter wereld en bevat overeenkomsten met het zondvloedverhaal in het bijbelboek Genesis. Precies om die reden kocht miljonair Steve Green, topman van de Amerikaanse winkelketen Hobby Lobby, het kleitablet in 2014 bij veilinghuis Christie’s. Het zou een mooie aanvulling zijn in zijn Museum van de Bijbel in Washington D.C. Alleen kwamen deze aankoop en vele andere antieke stukken hem duur te staan. Onbewust had hij ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.