Zaterdag besluit over kerknaam: Twee namen favoriet voor fusiekerk van GKv en NGK

Nieuws
‘Verenigde Gereformeerde Kerken’ en ‘Nederlandse Gereformeerde Kerken’. Dat zijn de twee favoriete namen voor de fusiekerk van vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden.
Hilbert Meijer
vrijdag 24 september 2021 om 02:00
Afbeelding
beeld IStock

Elspeet

Naar verwachting valt zaterdag het besluit over de nieuwe kerknaam van de twee kerkgenootschappen, die na een breuk in de jaren zestig weer samen verder willen. Dat gebeurt tijdens een gezamenlijke synodevergadering van de twee kerken in Elspeet.

Synodeleden, die de naamgeving vandaag in een eerste ronde bespreken, hebben de keuze uit vier namen. Uit een peiling onder 883 ND-lezers die lid zijn van een van beide kerken heeft de naam Verenigde Gereformeerde Kerken de voorkeur (41 procent), gevolgd door Nederlandse Gereformeerde Kerken (34 procent). 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe corona de viering van het avondmaal blijvend heeft veranderd

Corona heeft de viering van het avondmaal in veel kerken veranderd. ‘Als je niet uit één beker drinkt, mis je een belangrijk symbool van het avondmaal.’

Afbeelding

Deze drie dingen kun je deze week op het Graceland Festival doen

De spiritualiteit op het Graceland Festival, vanaf donderdag, is breed christelijk, maar met oog voor universele ervaringen die in alle religies te vinden zijn.

Afbeelding

Arjan Nobel weet nog precies hoe hij zich voelde toen hij Augustinus’ Belijdenissen las: overdonderd

Er zijn van die boeken waar je nooit op uitgekeken raakt. Voor historicus Arjan Nobel is dat de Belijdenissen van Augustinus. ‘Er zijn maar een paar boeken waar je echt stil van wordt. Dit is zo’n boek.’

Afbeelding

‘Grootste schade in Oekraïne niet door kapotte kerken, maar door verdwenen gemeenten’

Sinds de oorlog in Oekraïne begon zijn er zo’n vierhonderd baptistengemeenten verdwenen. Dat aantal ligt veel hoger dan het geschat aantal verwoeste kerkgebouwen - zo’n tweehonderd tot eind juli - doet vermoeden.

Afbeelding

Maria ligt op straat

Maria heeft vele gezichten op dit festival voor straatkunstenaars. Van een gerimpelde, gesluierde vrouw tot een hoogblonde Maria met haar handen voor haar blote borsten. Toch zijn ze allemaal herkenbaar als de moeder van Jezus.

Afbeelding

Vrouwen lopen vast in shariawetten en strijden voor hervorming

Een shariarechtbank in Maleisië veroordeelde Emilia Hanafi tot zeven dagen cel omdat ze haar kinderen op een andere dan afgesproken dag naar haar ex-man liet gaan. Ze ging in beroep bij de federale rechtbank, maar die stelde haar in het ongelijk.