Dit zijn vijf scenario’s die kerken vanaf 25 september kunnen volgen

Achtergrond
Als de anderhalve meter ook in kerken vervalt, hoe kun je straks veilig met z’n allen naar de kerk? Dit zijn vijf scenario’s die kerken vanaf 25 september kunnen volgen.
Remco van Mulligen Gerald Bruins Hilbert Meijer Rick Moeliker
dinsdag 14 september 2021 om 21:44
Bezoekers bij het Van Gogh museum met hun mobiele telefoon voor de ingang.
Bezoekers bij het Van Gogh museum met hun mobiele telefoon voor de ingang. beeld anp / Ramon van Flymen

Amersfoort

Veel kerken zullen ernaar uitzien: bijna zijn ze af van de weliswaar voor hen niet verplichte, maar wel zeer sterk aangeraden anderhalve meter afstand. Het staat kerken en andere ledenorganisaties straks vrij om van in plaats daarvan aan kerkbezoekers een ‘coronacheck’ te vragen. Kerkgangers moeten dan bij binnenkomst laten zien dat ze gevaccineerd zijn, een recente negatieve coronatest hebben of de ziekte achter de rug hebben. Deze ‘check’ gaat in elk geval vanaf 25 september gelden in de horeca en cultuursector. Dat garandeert volgens het kabinet dat men de anderhalve meter veilig kan afschaffen. Vanwege de vrijheid van godsdienst is de overheid terughoudend in het opleggen van dergelijke maatregelen aan de kerken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’