Hoge Raad in India: Hindoe-goden zijn rechtspersonen en bezitters van tempels

Nieuws
Hindoegoden zijn volgens een uitspraak van de Indiase Hoge Raad ook natuurlijke rechtspersonen en bezitters van de aan hen gewijde tempels.
Hendro Munsterman
maandag 13 september 2021 om 15:43
Een hindoepriester voert een ritueel uit bij de hindoegoden Krishna en Balarama.
Een hindoepriester voert een ritueel uit bij de hindoegoden Krishna en Balarama. beeld afp / Manjunath Kiran

New Delhi

Volgens de Hoge Raad mag in officiële documenten in het vervolg alleen nog de naam van de betreffende god als grondbezitter worden aangegeven, meldt de Aziatische nieuwssite Ucanews. Daarmee zijn de in de tempels dienstdoende hindoepriesters niet meer de eigenaren, maar slechts beheerders van de goddelijke eigendommen.

De regering van de deelstaat Madhya Pradesh had in een wet de onderhandse verkoop van heiligdommen door priesters verboden, maar deze tempelpriesters hadden zich daartegen verzet. Zij wilden dat hen hun eigendomsrechten niet zouden worden ontnomen, maar krijgen nu nul op het rekest dankzij de juridische noodgreep van de federale Hoge Raad die de goden zelf tot eigenaars van hun heiligdommen kenmerkt. De H..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’