Hoge Raad in India: Hindoe-goden zijn rechtspersonen en bezitters van tempels

Nieuws
Hindoegoden zijn volgens een uitspraak van de Indiase Hoge Raad ook natuurlijke rechtspersonen en bezitters van de aan hen gewijde tempels.
Hendro Munsterman
maandag 13 september 2021 om 15:43
Een hindoepriester voert een ritueel uit bij de hindoegoden Krishna en Balarama.
Een hindoepriester voert een ritueel uit bij de hindoegoden Krishna en Balarama. beeld afp / Manjunath Kiran

New Delhi

Volgens de Hoge Raad mag in officiële documenten in het vervolg alleen nog de naam van de betreffende god als grondbezitter worden aangegeven, meldt de Aziatische nieuwssite Ucanews. Daarmee zijn de in de tempels dienstdoende hindoepriesters niet meer de eigenaren, maar slechts beheerders van de goddelijke eigendommen.

De regering van de deelstaat Madhya Pradesh had in een wet de onderhandse verkoop van heiligdommen door priesters verboden, maar deze tempelpriesters hadden zich daartegen verzet. Zij wilden dat hen hun eigendomsrechten niet zouden worden ontnomen, maar krijgen nu nul op het rekest dankzij de juridische noodgreep van de federale Hoge Raad die de goden zelf tot eigenaars van hun heiligdommen kenmerkt. De H..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.