Australische voorgangers keren zich tegen vaccinatiepas

Nieuws
Bijna drieduizend voorgangers van kerken in Australië roepen premier Scott Morrison op geen vaccinatiepaspoort in te voeren. Zo’n coronaprikbewijs leidt volgens de predikanten tot een ethisch onaanvaardbare tweedeling in de samenleving.
Hilbert Meijer
donderdag 2 september 2021 om 11:29
De Australische premier Scott Morrison krijgt een prik tegen corona, februari 2021.
De Australische premier Scott Morrison krijgt een prik tegen corona, februari 2021. beeld afp / Steven Saphore

Canberra

De Australische premier sprak zich vorige week uit voor de invoering van een vaccinatiepas voor bijvoorbeeld reizen en evenementen. Hij zei erbij dat dit niets met ideologie te maken heeft. Voorgangers van uiteenlopende kerkelijke richtingen - protestants, rooms-katholiek en evangelisch - denken daar anders over. Een open brief aan de Australische premier, een door drie baptistenpredikanten opgestelde 'Ezekiel Declaration', is inmiddels door ruim 2800 kerkelijke voorgangers ondertekend. 

In de brief staat dat een vaccinatiepaspoort vreselijke gevolgen voor het land zal hebben. Ze citeren de Nederlandse staatsman en theoloog Abraham Kuyper (1837-1920), die zich bij de bestrijding van de pokkenepidemie keerde tegen het zogenoemde ‘pokk..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor het eerst noemt minder dan de helft van de mensen zich christen in Engeland en Wales

Het aantal mensen in Engeland en Wales dat zich christen noemt, duikt onder de 50 procent. En toch blijft de kerk een bron van hoop en goed nieuws, zegt aartsbisschop Stephen Cottrell.

Afbeelding

Vrije Universiteit vervangt votum door ‘inclusieve’ formulering na kritiek

‘Onze hulp is in de naam van de Heer, de Maker van hemel en aarde.’ Die belijdenis klonk altijd voorafgaand aan promoties en oraties aan de van oorsprong christelijke universiteit. Vanaf 1 januari verandert dat.

Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?