Wat te doen nu de Israëlliefde in de protestantse kerken is bekoeld?

Achtergrond
De schuldbelijdenis van kerken voor hun rol in de Holocaust is van groot belang, vindt de ambassadeur van Israël in Nederland. Het maakt het gesprek over de band tussen de kerken en Israël makkelijker.
Hilbert Meijer
woensdag 1 september 2021 om 20:11
Ambassadeur van Israël Naor Gilon, woensdag in Ede.
Ambassadeur van Israël Naor Gilon, woensdag in Ede. beeld ambassade van israël / Sjaak Verboom

Ede

In het najaar van 2020 beleden vertegenwoordigers van diverse gereformeerde kerken dat ze in de Tweede Wereldoorlog nalatig zijn geweest in het beschermen van de Joden. Ongeveer tegelijkertijd kwam de Protestantse Kerk in Nederland met een erkenning van schuld, gericht aan de Joodse gemeenschap in Nederland: de Protestantse Kerk wilde ‘zonder terughoudendheid erkennen dat de kerk mede de voedingsbodem heeft bereid waarin het zaad van antisemitisme en haat kon groeien’.

‘Een belangrijk moment’, zei de ambassadeur van Israël in Nederland Naor Gilon woensdag in Ede op een bijeenkomst van het Centrum voor Israëlstudies over antisemitisme en de kerk. Het heeft volgens hem het gesprek gemakkelijker gemaakt over de verhouding tussen de kerken..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In mormoons Utah wordt de Bijbel onder druk van christelijke groepen een koekje van eigen deeg

Als protest tegen steeds meer verboden boeken op scholen is er een pleidooi om de Bijbel in de ban te doen, vanwege pornografie en geweld. In de Amerikaanse staat Utah ligt ook het Book Of Mormon onder vuur.

Afbeelding

Tim Hofman bemoeit zich met christenen, al gelooft hij zelf niet: 'Jezus lijkt me een progressieve man'

Lange tijd had presentator Tim Hofman een afkeer van gelovigen. Inmiddels is hij anders naar hen gaan kijken, ook al verzet alles in hem zich tegen geloven in God. ‘Ik lag in bed en toen dacht ik: ben ik nou aan het bidden?’

Afbeelding

Waarom Heart Cry-evangelist Arjan Baan kritisch is op de psychologie: 'Het brengt je niet bij God'

De werkwijze van stichting Heart Cry zorgde bij betrokkenen voor langslepende mentale klachten. Arjan Baan is oprichter en directeur van Heart Cry. ‘Er zijn ook veel mensen die onze leer wél als heilzaam ervaren.’

Afbeelding

Happietaria breidt uit: eten voor het goede doel in de kerk. 'Zo trek je mensen uit de wijk naar je kerk'

Na dertig jaar pop-up restaurants voor het goede doel in studentensteden, breidt Happietaria uit naar kerken. ‘Zo trek je mensen uit de wijk naar je kerk.’

Afbeelding

Vijftienduizend jongeren in uitverkocht Ahoy voor de EO-jongerendag. 'Stop met zoeken, Hij is er al'

‘Sinds mijn jeugd heb ik gehoord van de EO-jongerendag en ik ben er nooit geweest’, zegt rapper Typhoon. Even later springt een vijftienduizend koppig tienerpubliek het dak eraf bij zijn act op de 47e EO-Jongerendag.

Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'