De GGD wil de vaccinatiegraad in de biblebelt opkrikken: ‘Er zijn gematigde twijfelaars, daar valt nog wat te winnen’

Achtergrond
In de biblebelt ligt de vaccinatiegraad aanzienlijk lager dan in de rest van Nederland. Is daar iets tegen te doen, om lokale corona-uitbraken te voorkomen? RIVM-arts Helma Ruijs, gespecialiseerd in de bevindelijk-gereformeerde bevolkingsgroep, ziet ruimte bij twijfelaars.
Hessel von Piekartz / vk
vrijdag 27 augustus 2021 om 09:26
De Petrakerk in Urk. De vaccinatiegraaf is laag onder gereformeerden.
De Petrakerk in Urk. De vaccinatiegraaf is laag onder gereformeerden. beeld Freek van den Bergh
Coronavirus

Het is de vrees voor aanstaande herfst: lokale uitbraken van het virus in gebieden met een lage vaccinatiegraad. Een goede spreiding van de vaccinatiegraad is doorslaggevend voor het afschalen van maatregelen, zei RIVM-baas Jaap van Dissel vorige week tijdens een briefing in de Tweede Kamer. ‘Anders blijven er pockets van mensen met een lage vaccinatiegraad waar het virus kan blijven rondgaan.’

Zo’n scenario dreigt in de biblebelt, waar op sommige plekken nauwelijks de helft van de mensen is gevaccineerd. Is het nog mogelijk die lage percentages voor de herfst op te krikken? Religieuze bezwaren zijn moeilijk te weerleggen, zegt Helma Ruijs, RIVM-arts infectieziektebestrijding. In 2012 promoveerde zij op een onderzoek naar de motieven van ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle coronamaatregelen voor kerken vervallen, ook bij meer dan 500 bezoekers

Kerken kunnen wat het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken betreft met ingang van 25 februari al hun coronamaatregelen voor kerkdiensten laten vervallen. Dat geldt ook als er meer dan 500 bezoekers verwacht worden.

Afbeelding

Als voorganger Onverdeeld Open steunen terwijl je gemeente verdeeld is. Kan dat?

De petitie Onverdeeld Open, die oproept de QR code af te schaffen, is ook door predikanten getekend. Maar moet een voorganger zich wel mengen in een maatschappelijk debat, als de meningen in de gemeente divers zijn?

Afbeelding

Waarom hoogleraar Paul van Geest de petitie ‘Onverdeeld Open’ ondertekende

Prominent katholiek Paul van Geest is een van de ondertekenaars van de petitie Onverdeeld Open. 'Ik ben zelf twee keer gevaccineerd, maar niet uit eigen overtuiging. Dat zit mij toch niet lekker.'

Afbeelding

Zijn predikanten corona-moe? ‘Het vaatje van de creativiteit is leeg’

Voorgangers Nellie van Voornveld, Michiel van Heijningen en Arend-Wim Estié begonnen het afgelopen jaar in een nieuwe gemeente. Hoe houd je het als predikant vol in een periode waar somberheid heerst?

Afbeelding

Nieuw advies voor kerkdiensten: maximaal vijftig bezoekers

De deur gaat weer op een kier voor kerkgangers. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) adviseert nog steeds digitale diensten, maar kerken kunnen ervoor kiezen maximaal vijftig bezoekers toe te laten.

Afbeelding

Waarom ze in de Duitse kerken wél vaak voor een prikplicht zijn

De Duitse Evangelische Alliantie is tegen, maar verder staan de kerkleiders bij de oosterburen een stuk opener tegenover verplichte vaccinatie tegen corona. In de Nederlandse kerken zou dat ondenkbaar zijn. Vanwaar dat verschil?