Filmisch lijdensverhaal van Jezus tijdens de Passiespelen in Tegelen

Achtergrond
Deze zomer wordt het lijdensverhaal van Jezus weer opgevoerd tijdens de Passiespelen in Tegelen. Bekende bijbelse taferelen en zelf bedachte verhalen gaan moeiteloos in elkaar over.
Remco van Mulligen
dinsdag 24 augustus 2021 om 21:50
De kruisigingsscène in het uitgebreide decor van de Passiespelen.
De kruisigingsscène in het uitgebreide decor van de Passiespelen. beeld zebra fotostudio's

Tegelen

‘Je laat je toch niet als een mak schaap naar slachtbank leiden?’ vraagt Maria Magdalena vertwijfeld aan Jezus. ‘Jij hebt ons laten zien dat je altijd opnieuw kunt beginnen. Maar je mag niet doodgaan.’

Bij de Passiespelen in Tegelen zie je in anderhalf uur de laatste dagen van Jezus’ aardse leven voorbijkomen. Enkele bekende bijbelse verhalen zijn in de voorstelling verwerkt. De gebeurtenissen zijn gedramatiseerd en het taalgebruik (‘Die gast heet Jezus!’) is verrassend eigentijds.

‘Geitenwollensokkengoeroe!’ bijt de moeder van Judas Iskariot Jezus toe. Zij vertolkt in de voorstellingen de toenmalige en hedendaagse twijfels over Jezus’ goddelijke identiteit. Religie is voor haar een bron van ellende. ‘Zalig de zachtmoedigen? Sodemie..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrijgemaakte theoloog Ad de Bruijne komt met nieuwe kijk op homoseksualiteit: ‘Ook genot en geluk voor stellen’

Tien jaar lang schreef de vrijgemaakt-gereformeerde ethicus Ad de Bruijne aan een boek over homoseksualiteit dat een aantal oude wissels omgooit. ‘Ik zet mijn voorstel met overtuiging neer, maar ook met vrees en beven.’

Afbeelding

Deze bijbelsmokkelaar schreef een boek over zijn avonturen: ‘Waarom de KGB ons liet gaan weet ik nog steeds niet’

Hij smokkelde bijbels naar Oost-Europa, vloog met bijbels in zijn jas naar Rusland en passeerde met bonzend hart de douane in Iran. Klaas Muurling (65) schreef het op in een boek dat zaterdag wordt gepresenteerd.

Afbeelding

Nederlandse moslims onterecht op terreurlijsten. ‘Ik geef mijn kinderen mee: Nederland is niet wat het lijkt’

Tientallen Nederlandse moslims komen in de problemen omdat ze op een terreurlijst zijn beland - alles wijst erop dat dit onterecht is. ‘’Waarom ben je in Syrië geweest’, vroegen ze me. Maar ik was daar nooit geweest.’

Afbeelding

383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden in Anglicaanse Kerk

Bij een onderzoek in alle 42 bisdommen van de Anglicaanse Kerk van Engeland zijn 383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden. Dit gaat niet alleen om seksueel misbruik.

Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’