‘Ik luister, ook als het verhaal voor de twintigste keer wordt verteld’, zegt ‘knuffelpredikant’ Marja Lok-Maarleveld

Achtergrond
Wie denkt dat pastors vooral preken, heeft het mis. Juist omdat taal het contact tussen haar en de bewoners van de instelling voor gehandicaptenzorg vaak in de weg zit, zoekt predikant-geestelijk verzorger Marja Lok-Maarleveld naar nieuwe manieren om de schakel tussen God en mensen te zijn. ‘Aanraken is soms de enige vorm van verbinding.’
Esther van Lunteren
maandag 23 augustus 2021 om 02:00
Marja Lok-Maarleveld: 'Dit werk vraagt echte nabijheid. Dat kan niet zonder  jezelf daarin te geven.'
Marja Lok-Maarleveld: 'Dit werk vraagt echte nabijheid. Dat kan niet zonder jezelf daarin te geven.' beeld Hielco Kuipers

Waddinxveen

‘Welkom op deze maandagmorgen, fijn dat jij ook aanwezig bent. Voor [naam] brandt er ook een kaarsje, omdat God jou kent.’ Terwijl ze het liedje zingt, steekt Marja Lok-Maarleveld (31) een voor een de kaarsjes van de aanwezige bewoners aan. Het zijn bewoners die vanwege hun beperking niet naar de zondagse dienst kunnen komen.

‘Juist als ik dit lied voor deze mensen zing, voel ik dat God dichtbij is. Er komt rust en iets wat eigenlijk niet in woorden is uit te drukken. De bewoners merken het, de begeleiders merken het, ik merk het. God als de ‘Ik zal er zijn’. Weet je, als predikant word je heel talig opgeleid. Omdat taal voor de meeste bewoners zo moeilijk is, moet ik andere wegen zoeken. En die zijn er: muziek, platen, pictogr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.