Kerkelijk Staphorst wil gastvrij zijn en opent informatiecentrum: ‘We willen het gesprek niet uit de weg gaan’

Achtergrond
De hersteld-hervormde gemeente van Staphorst verwelkomt toeristen en geïnteresseerden in hun informatiecentrum Kerkzicht, tegenover het kerkgebouw. ‘Als mensen je leren kennen, kunnen zij je niet meer zo makkelijk belachelijk maken’, zegt vrijwilliger Geesje Domine.
Ilona de Lange
dinsdag 10 augustus 2021 om 02:00
‘Als het gesprek erop komt, dan nodigen we mensen uit voor de kerkdienst.'
‘Als het gesprek erop komt, dan nodigen we mensen uit voor de kerkdienst.' beeld Carel Schutte

Staphorst 

Op een klein erf, schuin tegenover de Dorpskerk aan de Gemeenteweg in Staphorst, verleidt een stalletje met gratis boeken voorbijgangers even hun pas in te houden. Een oplaadpunt voor elektrische fietsen, picknicktafels en een rek vol kaarten met bijbelteksten hebben hetzelfde effect. Een uithangbord met daarop ‘Gratis expositie kerk en volksleven’ nodigt uit om binnen te wandelen bij Kerkzicht, het pas geopende informatiecentrum van de hersteld-hervormde gemeente van Staphorst. Binnen vertelt bezoeker Nando Eskes aan vrijwilligers Jantje Compagner en Geesje Domine dat hij het informatiecentrum op dagjeweg.nl heeft gezet, een website voor gratis en goedkope uitjes. ‘Dit moeten toch meer mensen weten’, zegt hij enthousiast, terw..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe corona de viering van het avondmaal blijvend heeft veranderd

Corona heeft de viering van het avondmaal in veel kerken veranderd. ‘Als je niet uit één beker drinkt, mis je een belangrijk symbool van het avondmaal.’

Afbeelding

Deze drie dingen kun je deze week op het Graceland Festival doen

De spiritualiteit op het Graceland Festival, vanaf donderdag, is breed christelijk, maar met oog voor universele ervaringen die in alle religies te vinden zijn.

Afbeelding

Arjan Nobel weet nog precies hoe hij zich voelde toen hij Augustinus’ Belijdenissen las: overdonderd

Er zijn van die boeken waar je nooit op uitgekeken raakt. Voor historicus Arjan Nobel is dat de Belijdenissen van Augustinus. ‘Er zijn maar een paar boeken waar je echt stil van wordt. Dit is zo’n boek.’

Afbeelding

‘Grootste schade in Oekraïne niet door kapotte kerken, maar door verdwenen gemeenten’

Sinds de oorlog in Oekraïne begon zijn er zo’n vierhonderd baptistengemeenten verdwenen. Dat aantal ligt veel hoger dan het geschat aantal verwoeste kerkgebouwen - zo’n tweehonderd tot eind juli - doet vermoeden.

Afbeelding

Maria ligt op straat

Maria heeft vele gezichten op dit festival voor straatkunstenaars. Van een gerimpelde, gesluierde vrouw tot een hoogblonde Maria met haar handen voor haar blote borsten. Toch zijn ze allemaal herkenbaar als de moeder van Jezus.

Afbeelding

Vrouwen lopen vast in shariawetten en strijden voor hervorming

Een shariarechtbank in Maleisië veroordeelde Emilia Hanafi tot zeven dagen cel omdat ze haar kinderen op een andere dan afgesproken dag naar haar ex-man liet gaan. Ze ging in beroep bij de federale rechtbank, maar die stelde haar in het ongelijk.