De luchthavenpastors zijn een luisterend oor op Schiphol: ‘We ondersteunen mensen in crisissituaties’

Achtergrond
Op het bijna altijd drukke Schiphol is één plek waar het rustig is. Hier kunnen reizigers de stilte zoeken, maar ook bijstand van luchthavenpastors. Ze helpen met praktische zaken en zijn een luisterend oor, bijvoorbeeld voor wie met een verdrietige reden op reis is.
Margot Berends
zaterdag 7 augustus 2021 om 16:57 aangepast 19:23
Gerard Timmermans en Marieke Meiring zijn luchthavenpastors op Schiphol. 'Wereldwijd zijn er veel gelovige mensen.'
Gerard Timmermans en Marieke Meiring zijn luchthavenpastors op Schiphol. 'Wereldwijd zijn er veel gelovige mensen.' beeld Margot Berends

Schiphol

In een hoek bestudeert een man een Hebreeuwse tekst, voor het raam zit een vrouw in lotushouding op een meditatiekussen, een moslim-echtpaar stapt binnen en zoekt een plekje om te bidden. In het Meditation Centre van Schiphol is het stil, buiten is de bedrijvigheid rond vertrekkende vliegtuigen te zien.

Grenzend aan dit meditatiecentrum is een ruimte waar je in gesprek kunt met de mensen van het luchthavenpastoraat. Vrijwilligers zijn gastvrouw of gastheer. Vandaag zijn pastores Gerard Timmermans en Marieke Meiring er. Beiden zijn ze airport chaplain, Timmermans rooms-katholiek, Meiring protestants. Wat ze bieden, is in één woord samen te vatten: crisispastoraat. ‘I..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Scherpe kritiek uit de Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank, huidige beleid is blok aan het been

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.

Afbeelding

Kerken gaan lastige vragen niet uit de weg, ziet minister Hanke Bruins Slot bij symposium over slavernij

Minister Hanke Bruins Slot ziet ruimte voor kerken om een verbindende rol te spelen in het proces na de komma. ‘De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol.’

Afbeelding

Etnisch geweld in Noordoost-India treft vooral christenen: honderden kerken afgebrand

Vooral christenen lijken het slachtoffer van etnisch geweld in Manipur, een noordoostelijke deelstaat van India. Het is er al een maand onrustig. Volgens berichten zijn er drie- tot vierhonderd kerken afgebrand.

Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?