‘Uitgepreekte’ Jelte Alma was ‘te evangelisch’ geworden: ‘Ben je eenmaal een vlinder, dan word je nooit meer een rups’

Interview
Jelte Alma was zeventien jaar predikant toen hij zelf een losmaking aanvroeg. Hij was ‘te evangelisch’ geworden voor zijn gemeente. Nu is hij docent godsdienst en levensbeschouwing. ‘Ik moest een soort kameleon zijn: op zondag een ernstige preek houden, terwijl ik me vanbinnen zoveel vrijer voelde.’
Marinde van der Breggen
vrijdag 10 september 2021 om 14:43
Jelte Alma, voormalig predikant, nu leerkracht
Jelte Alma, voormalig predikant, nu leerkracht beeld Kees de Winter

Hij vergelijkt het vaak met een rups en een vlinder. De rups weet dat hij door God gemaakt is en beseft ook wel dat God er is, maar zit alleen maar te eten. Maar de vlinder heeft zijn vleugels uitgeslagen. Die kijkt naar zichzelf met waardering, heeft vrijheid en kan overal naartoe. ‘En als je eenmaal een vlinder bent geworden, kun je nooit meer terug naar je rupsenbestaan’, zegt Jelte Alma.

Die metafoor beschrijft het best de innerlijke verandering die bij hem plaatsvond toen hij als predikant in een Gereformeerde Bondsgemeente in de Alblasserwaard door twee jongeren werd meegenomen naar een avond van Heart Cry. Daar kwam hij op het spoor van ‘het nieuwe verbond’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hij was predikant, maar Jeroen Hartel voelde zich niet meer thuis in de kerk

Jeroen Hartel was tien jaar predikant toen hij moest toegeven dat zijn geloof zo ver verwijderd was van waar de kerk voor staat, dat hij het niet meer kon opbrengen om zijn gemeente te leiden. Nu spreekt hij op uitvaarten.

Afbeelding

Van dominee naar wiskundedocent: ‘Ik dacht dat God alleen onder voorwaarden van mij hield’

In de serie ‘Uitgepreekt’ komen voorgangers aan het woord die hun ambt hebben neergelegd - al dan niet gedwongen. Met welke verwachtingen begonnen ze aan hun werk en waarop liepen ze vast? Vandaag: Leo van Rees.

Afbeelding

‘Uitgepreekte’ Jelte Alma was ‘te evangelisch’ geworden: ‘Ben je eenmaal een vlinder, dan word je nooit meer een rups’

Jelte Alma was zeventien jaar predikant toen hij zelf een losmaking aanvroeg. Hij was ‘te evangelisch’ geworden voor zijn gemeente. Nu is hij docent godsdienst en levensbeschouwing.

Afbeelding

Uitgepreekt: ‘Soms past het ambt niet meer bij je, omdat je verandert als mens’

Irene van der Meulen was dertien jaar lang predikant. Vorig jaar besloot ze een carrièreswitch te maken, omdat het werk niet meer bij haar paste. ‘Mensen waren verbijsterd.’

Afbeelding

‘Het is voor kerkgangers goed om te zien dat een dominee ook maar een mens is’

Bij de aankondiging van de serie Uitgepreekt klonk direct kritiek. Maar presentator Margje Fikse vindt het belangrijk om deze verhalen te brengen. Volgens haar helpt deze serie je te wachten met oordelen.

Afbeelding

Waarom het een goed idee is wél naar ‘uitgepreekte’ dominees te luisteren

‘Niet integer’, ‘een ongelooflijk slecht idee’, klonk het kritisch toen de EO liet weten dat er een tv-programma komt waarin voormalige dominees hun verhaal vertellen. Vanwaar toch de angst voor dit soort kerkelijke ‘faalverhalen’?