‘Thomas a Kempis is mijn overbuurman, er zitten alleen wat eeuwen tussen’

Reportage
De beroemde Zwolse monnik Thomas a Kempis krijgt een eigen museum, op de plek waar hij zijn beroemde boek De Navolging van Christus schreef. ‘Thomas relativeert het bestaan. Dat is niet onbelangrijk, tegenwoordig.’
Eline Kuijper
donderdag 29 juli 2021 om 20:04
Afbeelding
beeld Carel Schutte

Zwolle

Bert Pierik (60) wijst aan de rand van de Zwolse begraafplaats Bergklooster naar de grond. ‘Hier is zes meter fundering van het oude klooster gevonden, bij archeologisch onderzoek in 1998.’ Pierik, beheerder van de begraafplaats op de Agnietenberg, staat achter de kolossale gedenksteen van de beroemde middeleeuwse Monnik Thomas a Kempis (1380-1471). 

De stevige wind rukt aan de oude bomen om hem heen. Dit is de plek waar Thomas het boek schreef dat naar verluidt op de Bijbel na het meest gelezen is: De imitatione Christi, De Navolging van Christus. Van dat boek heeft Pierik een hele verzameling bijzondere uitgaven, waarvan de mooiste, met goud bewerkte, nog bij hem thuis ligt. De rest ligt in het nieuwe Thomas a Kempis Museum, dat h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’