‘Thomas a Kempis is mijn overbuurman, er zitten alleen wat eeuwen tussen’

Reportage
De beroemde Zwolse monnik Thomas a Kempis krijgt een eigen museum, op de plek waar hij zijn beroemde boek De Navolging van Christus schreef. ‘Thomas relativeert het bestaan. Dat is niet onbelangrijk, tegenwoordig.’
Eline Kuijper
donderdag 29 juli 2021 om 20:04
Afbeelding
beeld Carel Schutte

Zwolle

Bert Pierik (60) wijst aan de rand van de Zwolse begraafplaats Bergklooster naar de grond. ‘Hier is zes meter fundering van het oude klooster gevonden, bij archeologisch onderzoek in 1998.’ Pierik, beheerder van de begraafplaats op de Agnietenberg, staat achter de kolossale gedenksteen van de beroemde middeleeuwse Monnik Thomas a Kempis (1380-1471). 

De stevige wind rukt aan de oude bomen om hem heen. Dit is de plek waar Thomas het boek schreef dat naar verluidt op de Bijbel na het meest gelezen is: De imitatione Christi, De Navolging van Christus. Van dat boek heeft Pierik een hele verzameling bijzondere uitgaven, waarvan de mooiste, met goud bewerkte, nog bij hem thuis ligt. De rest ligt in het nieuwe Thomas a Kempis Museum, dat h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.