Hulpbisschop Rob Mutsaerts haalt hard uit naar de paus en noemt hem ‘dictatoriaal’

Nieuws
De katholieke hulpbisschop Rob Mutsaerts noemt het motu proprio van paus Franciscus, waarin hij de ‘oude’ Latijnse mis aan banden legt, een oorlogsverklaring. Dat schrijft Mutsaerts in een essay op zijn website Paarse Pepers.
Marina de Haan
woensdag 28 juli 2021 om 18:04
Hulpbisschop van het bisdom 's-Hertogenbosch Robertus Mutsaerts.
Hulpbisschop van het bisdom 's-Hertogenbosch Robertus Mutsaerts. beeld anp / Erik van 't Woud

Den Bosch

Op 16 juli trad het motu proprio (pauselijk besluit op persoonlijk initiatief) in werking. In het document genaamd Traditionis custodes (behoeders van de traditie) schreef de paus dat de traditionele Latijnse mis, de Tridentijnse mis, enkel gevierd kan worden met toestemming van de plaatselijke bisschop. Als nieuw ingewijden priesters deze dienst willen vieren, kan dat alleen met toestemming van Rome.

Mutsaerts (63), hulpbisschop in Den Bosch, is stellig en lijkt de paus aan te vallen. Hij noemt hem onder andere ‘dictatoriaal’, ‘niet pastoraal’ en ‘onbarmhartig’. ‘Liturgie is geen speeltje van pausen, maar is het erfgoed van de Kerk. De oude mis gaat niet over nostalgie of smaak. De paus dient de bewaker te z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrijgemaakte theoloog Ad de Bruijne komt met nieuwe kijk op homoseksualiteit: ‘Ook genot en geluk voor stellen’

Tien jaar lang schreef de vrijgemaakt-gereformeerde ethicus Ad de Bruijne aan een boek over homoseksualiteit dat een aantal oude wissels omgooit. ‘Ik zet mijn voorstel met overtuiging neer, maar ook met vrees en beven.’

Afbeelding

Deze bijbelsmokkelaar schreef een boek over zijn avonturen: ‘Waarom de KGB ons liet gaan weet ik nog steeds niet’

Hij smokkelde bijbels naar Oost-Europa, vloog met bijbels in zijn jas naar Rusland en passeerde met bonzend hart de douane in Iran. Klaas Muurling (65) schreef het op in een boek dat zaterdag wordt gepresenteerd.

Afbeelding

Moslims onterecht op terreurlijsten. ‘Ik geef mijn kinderen mee: Nederland is niet wat het lijkt’

Tientallen Nederlandse moslims komen in de problemen omdat ze op een terreurlijst zijn beland - alles wijst erop dat dit onterecht is. ‘’Waarom ben je in Syrië geweest’, vroegen ze me. Maar ik was daar nooit geweest.’

Afbeelding

383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden in Anglicaanse Kerk

Bij een onderzoek in alle 42 bisdommen van de Anglicaanse Kerk van Engeland zijn 383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden. Dit gaat niet alleen om seksueel misbruik.

Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. Waar gaan ze het over hebben?

‘Hoop voor Europa’ is de titel van de driejaarlijkse bijeenkomst van de Europese Evangelische Alliantie. De organisatie maakt zich al jaren zorgen over de secularisatie in Europa. 280 evangelische leiders gaan met elkaar in gesprek.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’