Poolse dominee en onruststoker gaat in hoger beroep ondanks risico op vijf jaar celstraf

Achtergrond
De Poolse dominee Pawel Chojecki werd in juni veroordeeld wegens belediging, maar gaat in hoger beroep. Zowel kerk als staat ergeren zich aan zijn niet bepaald ingetogen optreden. ‘Het proces tegen mij is minstens zoveel politiek als religieus.’
Herman Veenhof
vrijdag 23 juli 2021 om 17:21 aangepast 06:36
Pawel Chojecki 'met een knipoog naar Donald Trump'
Pawel Chojecki 'met een knipoog naar Donald Trump' beeld Maciej Ziegler maciejziegler.com

Lublin

Op 10 juni werd Pawel Chojecki (58) door een rechtbank in de Poolse stad Lublin veroordeeld tot tweehonderd uur taakstraf en betaling van de proceskosten: 20.000 zloty (4300 euro). Rechter Andrzej Klimkowski vond dat de leider van de Kerk van het Nieuwe Verbond (‘Kościół Nowego Przymierza’) zich schuldig had gemaakt aan het kwetsen van religieuze gevoelens (art. 196 van het Poolse Wetboek van Strafrecht) en het beledigen van het staatshoofd en de Poolse natie (art. 135). Dat betrof de Poolse president Andrzej Duda, die door Chojecki een ‘slapende communisti..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.